Home / Šport / Chcete jazdiť na vodnom skútri? Potrebujete preukaz

Chcete jazdiť na vodnom skútri? Potrebujete preukaz

Chcete jazdiť na vodnom skútri? Potrebujete preukazVšetko má svoje pravidlá. Dokonca aj jazda na vodnom skútri. Ak si myslíte, že preháňať sa po vodných tokoch je možné let tak, ste na omyle, ktorý vás môže stáť stovky eur na pokute. Oplatí sa preto poznať pravidlá a zákony, ktorých dodržiavanie ochráni vašu peňaženku a v krajných prípadoch aj zdravie.

Kapitánsky kurz všetko vyrieši

Vlastniť vodný skúter nie je v dnešnej dobe nič výnimočné. Investovať do zážitkov sa vždy oplatí. Preto sa stávajú štvorkolky, vodné skútre alebo športové vozidlá veľmi žiadané. Iste viete, že na štvorkolku a automobil je potrebné vlastniť vodičský preukaz. Vedeli ste však, že podobný preukaz musíte vlastniť aj v prípade, že chcete riadiť vodný skúter? Možno si poviete, že je to hlúposť a považujete skúter za hračku. Ale to sa mýlite. Športové vodné skútre Sea-Doo dokážu vytiahnuť rýchlosť vysoko nad 100 km/h. Je zrejmé, že pre jazdu na takom stroji ako je Sea-Doo musíte ovládať pravidlá bezpečnosti. Pravidlá a všetky potrebné informácie na riadenie skútra sa naučíte počas kapitánskeho kurzu. Teoretickú časť môžete  absolvovať on-line, ale lepšou voľbou je prezenčná výučba, ktorá trvá približne dva až tri dni. Potrebné je, aby ste dosiahli vek 18 rokov a po kurze, zaplatení poistky, prihlásení skútra v Štátnej plavebnej správe a získaní evidenčného čísla vám nič nebude brániť brázdiť vodné toky o sto šesť. Ak sa vám kurz nechce absolvovať, riskujete pokutu, ktorá sa môže vyšplhať do výšky od 300 až do 600 eur. Policajné kontroly vás neminú ani na vodných tokoch, a preto radšej neriskujte. Zároveň si pred jazdou nedajte štamprlík na posilnenie. Jazda na vodnom skútri pod vplyvom alkoholu sa považuje za trestný čin. Poslednou možnosťou ako sa vyhnúť kurzu je jazda v priestore, kde sa nenachádzajú žiadny ľudia a ani lode. Táto možnosť nie je reálna, takže hor sa na kurz.

Čo sa naučíte na kurze

Absolvovanie kurzu vodcu malého plavidla znamená získanie preukazu, ktorý platí na tuzemských i zahraničných vodných tokoch. Znamená to, že si vodný skúter môžete zobrať so sebou aj na dovolenku alebo si ho v zahraničí prenajať. Kurz vás plne pripraví na riadenie akéhokoľvek malého plavidla. Dozviete sa o predpisoch a zákonoch, ktoré platia pre plavbu, niečo málo zo zemepisu, konštrukciách malých pravidiel, o meteorológii a samozrejme bezpečnosti plavby. Súčasťou kurzu je aj praktická časť, ktorá zahŕňa nácvik zvládnutia všetkých nebezpečných situácií a dokonca plavbu počas noci. Sami vidíte, že kurz vodcu malého plavidla sa vám zíde a budete si vďaka nemu užívať jazdu na plný plyn.