Home / Návody / Ako vybrať pracovné oblečenie vhodné do exteriéru

Ako vybrať pracovné oblečenie vhodné do exteriéru

Ako vybrať pracovné oblečenie vhodné do exteriéruPre prácu v exteriéri je nutné vyberať oblečenie plniace nielen ochrannú funkciu, ale tiež poskytujúce komfort pre celodennú prácu v náročnom vonkajšom prostredí. Oblečenie určené na prácu vonku vyberajte podľa ročného obdobia, ktorému je potrebné prispôsobiť voľbu materiálu.

Výber pracovného oblečenia nezanedbajte

Už dávno sú preč časy, kedy sa za pracovné oblečenie považovali len nevzhľadné montérky. V súčasnosti sú pracovné odevy na míľu vzdialené klasickým montérkam v modrej farbe. Niektoré kúsky sú nielen funkčné, ale dokonca vyzerajú skoro ako bežné oblečenie. Pri výbere oblečenia pre svojich zamestnancov alebo pri individuálnom nákupe berte ohľad na tri hlavné aspekty – kde sa bude práca vykonávať (interiér, exteriér), náročnosť okolitého prostredia a zákonom dané normy.

Pracovné oblečenie podľa ročného obdobia

Je zrejmé, že pracovné odevy počas teplých mesiacov musia plniť iné požiadavky ako zimné oblečenie. Dôležitý je výber materiálu, od ktorého závisí pocit komfortu zamestnanca. Pracovné oblečenie je šité z materiálov odolávajúcich poškodeniu a maximálne chrániacich telo. Letné pracovné oblečenie sa okrem topánok zväčša skladá z nohavíc alebo montérok, trička, vesty, a ak to podmienky v práci umožňujú, nohavice môžu nahradiť pracovné šortky. V prípade ochladenia zamestnanci ocenia zateplené pracovné mikiny alebo svetre. V zime je nutné telo chrániť proti nízkym teplotám. Všetky už spomínané časti oblečenia t.j. nohavice, montérky a tričko bývajú doplnené kombinézou alebo termoregulačnou bundou s čapicou.

Zamerajte sa aj na výber materiálu

Pracovné oblečenie nevyberajte s kompromisom. Celodenná práca v exteriéri si vyžaduje výber takých materiálov, v ktorých sa bude zamestnanec cítiť pohodlne a zvýši sa tým jeho výkonnosť. Pri každom materiály si všímajte gramáž. Platí pravidlo, že čím je gramáž látky vyššia, tým bude pracovné oblečenie pevnejšie a odolnejšie voči poškodeniu. V lete uprednostňujte bavlnu, ktorá dobre saje vlhkosť a zároveň je vzdušná. Podobné vlastnosti má aj polyester, ktorý však nie je až tak priedušný. Polyester ako prímes môžete zvoliť tiež pri výbere zimného oblečenia. Polyester spolu s polyuretánom sú zárukou odevov, ktoré ochránia telo pred chladom a vlhkosťou. Do extrémnych mrazov voľte oblečenie doplnené flísovou podšívkou.