Home / Návody / Čo by ste mali vedieť o čiarových kódoch

Čo by ste mali vedieť o čiarových kódoch

Čo by ste mali vedieť o čiarových kódochPrechod v maloobchode, v skladoch alebo distribučných centrách na čiarové kódy so sebou prináša veľa otázok, ktoré niekedy odradia firmu prechod zrealizovať. Obavy nie sú na mieste. Po počiatočných pokusoch a omyloch sa veľmi rýchlo presvedčíte, že čiarové kódy sú pomocníkom a nie strašiakom.

Čo sú čiarové kódy a kde sa využívajú

Čiarové kódy sú na prvý pohľad zhlukom rôzne hrubých čiar, ktoré predstavujú číslice. Pod jediný čiarový kód môžete uložiť veľké množstvo informácií. Čiarové kódy majú zväčša 12 alebo 13 číslic. Údaje uložené v čiarovom kóde dokáže prečítať len snímač čiarových kódov. Tento prístroj prenesie údaje do softvéru v počítači a vy sa týmto spôsobom dostanete k informácie o produkte alebo tovare. Čiarové kódy sa využívajú predovšetkým v maloobchodnej a veľkoobchodnej sfére, v logistických centrách, skladoch, na pošte alebo v kuriérskych firmách.

Aké výhody má systém čiarových kódov

Čiarové kódy sú potrebné nielen pre rast vašej firmy, ale ich tiež vyžaduje väčšina odberateľov. Znamená to, že bez čiarových kódov by vaša firma len veľmi ťažko hľadala klientov. Drvivá väčšina maloobchodníkov bez čiarového kódu váš produkt neprijme a nebude ho ďalej predávať. Čiarové kódy vygenerované softvérom na to určeným sú platné globálne. Znamená to, že budete môcť svoj tovar ponúkať na import do celého sveta. Samozrejme, že ak sa chystáte svoje produkty predávať len vo vlastnej predajni, nemusíte systém čiarových kódov využívať. Okrem maloobchodu sa čiarové kódy zídu každému majiteľovi skladu. Vďaka nim dokáže ušetriť na pracovnej sile, bude mať prehľad o stave zásob a urýchli distribúciu tovaru.

Chcem prejsť na systém čiarových kódov

V prípade, že ste sa rozhodli prejsť na systém čiarových kódov, oslovte firmu, ktorá vám poskytne všetky potrebné technológie. Ak sa chystáte podnikať v oblastiach, ktoré sme už spomínali, chýbať by vám nemala čítačka čiarových kódov, softvér a tlačiareň etikiet s kódmi. Skener čiarového kódu slúži na načítanie kódu, ktorý musí byť vytlačený vo vysokom rozlíšení. Preto budete potrebovať termotlačiareň. Kódy sa generujú a informácie ukladajú do softvéru. Celý systém je veľmi jednoduchý a pracovať s jednotlivými technológiami sa vy aj váš personál naučíte behom pár hodín.