Home / Cestovanie / Aby sa vám cesta na dovolenku nepredražila

Aby sa vám cesta na dovolenku nepredražila

Aby sa vám cesta na dovolenku nepredražilaChystáte sa na dovolenku vlastným automobilom? Ročne sa vydávajú tisícky Slovákov do obľúbených chorvátskych letovísk vlastným vozidlom. Cestu autom preferujú kvôli pocitu slobody, väčším možnostiam pri plánovaní cesty a možnosti si so sebou vziať všetko potrebné bez váhových limitov. Pozor však na to, aby sa vám cesta nepredražila kvôli šetreniu na servise vozidla a poistení.

Oprava vozidla v zahraničí vás môže vyjsť draho

Opravy v servise v zahraničí bývajú drahšie ako na Slovensku. Preto je nutné venovať technickému stavu vozidla zvýšenú pozornosť. Nestačí len vymeniť zimné za letné pneumatiky. Je tiež potrebné skontrolovať ostatné časti vozidla. Napríklad rezervnú pneumatiku, ktorú veľa vodičov nekontroluje dlhé roky. Možno si poviete na čo, veď mám kvalitné pneumatiky, ktoré testy pneumatík ohodnotili ako vysoko odolné. Napriek tomu vám odporúčame kontrolu rezervy. Nezabudnite ani na to, aby ste skontrolovali tlak v pneumatikách. Ďalej sa zamerajte na kontrolu stavu kvapalín, brzdového systému, akumulátora a doplnkovej výbavy vozidla. V kufri by vám nemala chýbať lekárnička, výstražný trojuholník, ťažné lano a hever. Celý proces si značne uľahčíte, keď zveríte celú kontrolu do rúk profesionálov v servise.

Poistenie vám v zahraničí pokryje všetky náklady na opravu

Napriek tomu, že detailne skontrolujete stav vozidla, môže počas cesty prísť k poruche, ktorá vozidlo odstaví na dlhé dni. V tomto prípade budete radi, že ste si uzavreli doplnkové cestovné poistenie k vozidlu. Podľa vami zvolených kritérií bude pokrývať nielen opravu automobilu. Okrem finančného pokrytia opráv získate tiež nonstop asistenčné služby poisťovne. V prípade poruchy vám erudovaní zamestnanci poisťovne pomôžu s odtiahnutím do servisu, zaistia vám náhradnú dopravu alebo uhradia ubytovanie v hoteli. Obávať sa nemusíte ani živelných katastrof, ktoré poistenie plne hradí. Možnosť doplnkového poistenia by mali využiť predovšetkým majitelia starších vozidiel. Novšie vozidlá sú zväčša poistené havarijne. Havarijná poistka poskytuje podobné krytie ako doplnkové poistenie. Býva však výhodnejšia, pretože sa uzatvára na dlhšie obdobie. Overte si však územnú platnosť tohto typu poistenia, aby sa vám nestalo, že odhalíte v prípade nehody jeho platnosť len pre Slovenskú republiku. Veľa ľudí žije v omyle, že PZP im pri ceste do zahraničia stačí. Je pravda, že PZP v prípade havárie uhradí škody, ale len na druhom vozidle resp. tretej strane. Znamená to, že opravu škôd na vašom automobile si budete musieť zaplatiť z vlastného vrecka.