Home / Bývanie / Viete, čo to znamená, keď vám sused povie, že spí na molitanovom matraci?

Viete, čo to znamená, keď vám sused povie, že spí na molitanovom matraci?

Viete, čo to znamená, keď vám sused povie, že spí na molitanovom matraci?Najviac predávané matrace sa vyrábajú z lenivej peny. Mnohí ľudia majú skreslené predstavy a myslia si, že jedine matrac z tejto peny spĺňa všetky požiadavky na plnohodnotný a zdravý spánok. Nie je to úplne pravda, pretože existuje niekoľko druhov pien, z ktorých každá má svoje výhody i nevýhody. Niekedy sa dokonca stretnete s matracmi vyrobenými kombináciou viacerých pien. Nebojte sa preto molitanového matraca, ktorý patrí medzi kvalitné a cenovo dostupné matrace.

Čo je molitanový matrac

Molitanový matrac nie je nič iné ako matrac vyrobený z PUR peny t.j. z polyuretánu. Polyuretánové matrace sa predávajú už vyše 80 rokov a počas tohto obdobia prešli vývojom podobne ako postele alebo rošty. Napriek tomuto vývoju ešte stále veľa ľudí používa výraz molitan a nie PUR pena. Preto si iste aj vy predstavíte pod pojmom molitanový matrac rýchlo vyležané a nepohodlné matrace, na ktorých ste spávali ako malé deti. Našťastie tieto vlastnosti dnešné PUR matrace nemajú, práve naopak. Sú veľmi kvalitné, prepracované a spĺňajú všetky kritériá, ktoré vám prinesú zdravý spánok. Molitanové matrace navyše patria medzi najlacnejšie.

Výhody molitanových matracov

Nízka cena molitanových matracov neznamená nižšiu kvalitu, ale len to, že PUR pena je na výrobu nenáročná, lacná a dostupná. Okrem priaznivej ceny majú molitanové matrace veľa iných skvelých vlastností. Matrac z PUR peny je v prvom rade veľmi ľahký. Znamená to, že sa vám s ním bude dobre manipulovať pri upratovaní či sťahovaní. Vďaka tejto vlastnosti si ho ľudia často zvolia ako matrac pre dvojlôžko resp. pre manželskú posteľ. Napriek tomu, že je tento matrac ľahký, je veľmi pevný, odolný a vydrží vám presne tak dlho ako iné matrace. Nemusíte sa obávať ani preležaných miest, pretože ide o veľmi stabilný matrac. Molitanové matrace sa vyznačujú všetkými kritériami, podľa ktorých ich môžeme označiť za ortopedické. Tieto matrace sú veľmi pružné, a preto nezaťažia počas spánku vašu chrbticu alebo kĺbový aparát. Dokonca sa PUR matrac odporúča ako matrac pre deti. PUR matrace sa môžu vyrábať kombináciou viacerých pien, čím sa dosiahne rôzna tvrdosť matraca. Vyberú si z nich teda starší, ťažší alebo naopak menší ľudia. Jedinou nevýhodou molitanového matraca je horšia priedušnosť, čo môže byť problém pre ľudí, ktorí sa počas noci potia. V PUR matraci sa kvôli nesprávnej starostlivosti hromadí vlhkosť a môže prísť k rýchlejšiemu znehodnoteniu jeho vlastností.