Home / Návody / Staviate dom? Nečakajte na prípojku, využite prenájom elektrocentrály

Staviate dom? Nečakajte na prípojku, využite prenájom elektrocentrály

prenájom elektrocentrály

Funkčná elektrická prípojka nie je samozrejmosťou na každom stavenisku, jej sfunkčnenie pritom môže trvať pokojne aj 3 či 4 mesiace. Ak pracujete v stavebníctve, je vám už jasné, že takéto dlhé prestoje sú neakceptovateľné. Jediným rozumným riešením je v týchto prípadoch  . Prečítajte si, prečo je dobré mať elektrocentrálu na stavenisku po ruke a kde ju zoženiete. 

Keď je   jediným riešením

V praxi existuje množstvo prípadov, kedy na stavenisku chýba elektrická prípojka. V prípade novostavieb nemusia byť inžinierske siete na pozemok „dotiahnuté“, prípadne chýba prípojková skrinka. Pri starších nevyužívaných budovách býva prípojka často odpojená z ekonomických, ale aj bezpečnostných dôvodov. Distribučná spoločnosť vám však prípojku opätovne neaktivuje, pokým nebude jej prevedenie zodpovedať súčasne platným technickým normám.

V takom prípade vás, rovnako ako pri novostavbe, čaká vypracovanie projektu, fyzická realizácia prípojky (osadenie elektromerového rozvádzača na hranici pozemku, kabeláže, istiacich a vypínacích prvkov) a následná revízia. Celý proces od počiatočnej žiadosti o pripojenie môže pokojne zabrať aj 3 či 4 mesiace. Ak chcete začať stavať bez prestojov, jediným riešením je v týchto prípadoch

Nielen pre ručné náradie

Na prvé zamyslenie sa vám môže zdať, že   je na stavenisku nevyhnutná iba pre napájanie elektrického ručného náradia či strojov ako napr. miešačka, okružná píla a pod. Elektrinu ako takú však budete potrebovať aj z bezpečnostných dôvodov. Nedostatok osvetlenia totiž môže prispieť k pracovným úrazom, obzvlášť počas zimného obdobia, kedy sa stmieva už o štvrtej popoludní.

Na stavenisku sa v rôznych fázach stavby môže vyskytovať náradie, stroje či materiál aj za desiatky tisíc eur. Je preto vhodné, ak ho ochránite kamerovým a zabezpečovacím systémom (alarmom). Obvykle síce má k dispozícii batérie pre záložné napájanie, tie však vydržia iba zopár hodín – elektrina je aj v tomto prípade nutnosťou. Samozrejme, ideálne je stavbu čo najskôr poistiť.

Akú elektrocentrálu vybrať? Pomôže

Ak potrebujete elektrocentrálu využiť iba na jeden alebo zopár projektov, nemusíte ju hneď kupovať. Ekonomicky lepším riešením, ktoré vám poskytne vysokú flexibilitu, je  .

Pri výbere elektrocentrály si spočítajte príkony všetkých zariadení, ktoré z nej chcete napájať a výkon elektrocentrály predimenzujte oproti nim min. o 30 %, ideálne o 50 %. Počítajte s tým, že niektoré výkonné stroje s elektromotormi či výkonnejšie zváračky potrebujú trojfázové 400 V napájanie, ktoré vám nemusí poskytnúť každý model elektrocentrály (najmä tie menej výkonné).

Z hľadiska konštrukčného vyhotovenia existuje viacero typov elektrocentrál. Rámové elektrocentrály majú pomerne nízke výkony v rádoch jednotiek alebo nižších desiatok kW, obvykle je možné ich prenášať ručne. Stacionárne elektrocentrály sú veľmi výkonné a určené na prevádzku na jednom mieste (vážia stovky kg alebo niekoľko ton podľa výkonu). Mobilné elektrocentrály sú umiestnené na podvozku, ktorý môžete pripojiť ako prívesné vozidlo za auto a jednoducho ich tak presúvať z miesta na miesto.

Tip pre vás:

V prípade, že bude na stavenisku pracovať viacero pracovných skupín, ktoré budú potrebovať elektrickú energiu, je vhodné, ak použijete na jej rozvod staveniskový rozvádzač. Je to nielen komfortnejšie, ale aj bezpečnejšie, keďže taký rozvádzač musí mať vstavané pokročilé ochranné prvky, ktoré zabránia úrazu el. prúdom.