Home / Zdravie / Čo spôsobuje jarnú únavu a ako s ňou bojovať

Čo spôsobuje jarnú únavu a ako s ňou bojovať

Čo spôsobuje jarnú únavu a ako s ňou bojovaťKonečne po dlhej zime prichádza jar a s ňou aj pekné slnečné dni. Ako naschvál je ale tiež obdobím, ktoré mnohých trápi únavou, zívaním a nedostatkom energie. Dokonca sa môžete cítiť ospalejšie ako v zime. Prečo je tomu tak? Na to odpovieme v našom článku a zároveň vám prinesieme aj zopár tipov, ako sa s jarnou únavou popasovať.

Prebúdzate sa s kávou?

Pitie kávy je bežnou rannou rutinou mnohých z nás. Kvalitná káva nakopne organizmus, zobudí a pripraví ho do nového dňa. Je to však dostatočné? Bohužiaľ nie. Efekt kávy totiž trvá iba krátko a po čase nastáva opäť útlm a únava. Príznaky jarnej únavy tak odstraňuje iba krátkodobo.

Dôvodom je, že kofeín zvyšuje úroveň bdelosti tým, že pôsobí ako stimulant na centrálny nervový systém – podporuje uvoľňovanie adrenalínu. Adrenalín je hormón, ktorý má mnohé účinky na naše telo, z ktorých najdôležitejší je, že udržiava organizmus v strehu. Akonáhle však adrenalín vyvolaný kofeínom vyprchá, opäť čelíte únave a vyčerpaniu, či prejavom jarnej únavy.

Opätovný šálok kávy dokáže pomôcť, avšak to už pre mnohých z nás nemusí byť zdravé. Hlavne ak trpíte vyšším krvným tlakom.

TIP: Jedna alebo dve šálky kávy vám môžu pomôcť ráno i počas dňa. Nie je to však najideálnejší spôsob ako na jarnú únavu.

Studená ranná sprcha

Rozhodne patrí k efektívnym spôsobom, čo na jarnú únavu zaberajú najlepšie. Podľa mnohých odborníkov studená ranná sprcha zvyšuje krvný obeh, ako aj bdelosť. Samozrejme, nemusíte sa hneď stať ľadovým medveďom, ktorý sa počas Vianoc kúpe v studenom jazere. Istú vôľu na prekonanie chladu ale budete potrebovať.

Odporúčame začať s kratšími intervalmi sprchovania v studenej vode a tie postupne predlžovať. V tomto smere je však najlepšie praktizovať striedanie teplôt – teplá a studená voda. Urýchli sa vám krvný obeh a váš organizmus tak začne čeliť výzve prispôsobovať sa zmeneným teplotám. A to na jarnú únavu určite zaberie.

Urobte si rituál ranného dychového cvičenia

Pochopiteľne, k rannému vstávaniu patrí aj pohyb. Ale nie je dobré pustiť sa hneď po prebudení do veľkej športovej aktivity. Začať treba s jednoduchými dychovými a strečingovými cvikmi. Trošku si telo po spánku roztiahnuť a precvičiť stuhnuté svalstvo.

K dychovému cvičeniu je dobrým spoločníkom príjemná hudba, ktorá vám dodá elán a dobrú náladu do nového dňa. Takéto meditačné cvičenie pri hudbe je dobré pre krvný obeh a veľmi príjemné opatrenie proti príznakom jarnej únavy.

Rozhýbte svoje telo!

Počas dňa je pochopiteľne ideálne na športovej aktivite pridať. Dôležitá nie je ani tak intenzita, či druh športovej aktivity, ako jej pravidelnosť a dodržiavanie istého minima pohybu. Prirodzene, nemusíte sa hneď stať aktívnym športovcom. Úplne postačuje 30 minút pravidelnej pohybovej aktivity.

Napríklad formou každodennej rýchlej prechádzky, alebo venčením vášho domáceho miláčika. Pre aktívnejších je veľmi dobrým športom bicyklovanie a cyklovýlety do prírody. Svaly celého tela vám tiež spoľahlivo precvičí plávanie. Čo je dôležité, plávanie je zároveň veľmi šetrné ku kĺbom. Z toho dôvodu je vhodné aj pre ľudí s problémami pohybového aparátu.

Delikatesy matky prírody: Jedzte účinné bylinky, aby ste prirodzene bojovali proti únave!

Porazte jarnú únavu vitamínmi! Prírodné liečivé bylinky proti únave dokážu znovu nabiť organizmus energiou. Napríklad pór alebo pažítka sú ideálnymi kandidátmi na chutné raňajky. Samozrejme spolu s krajcom celozrnného chleba a s chutnou nátierkou alebo s maslom.

Dôležitým je aj dostatok železa, ktoré je nevyhnutné pokiaľ ide o výrobu energie. Tiež pomáha pri prevencii a liečbe anémie. A najlepším spôsobom ako ho získať je zaradiť do svojho jedálnička žeruchu a špenát. Podľa mnohých odborníkov dokonca žerucha priamo pomáha znižovať únavu. Najlepšie na tom je, že si ju môžete vypestovať aj v pohodlí domova, hoci i na balkóne.

Výživové doplnky proti únave

Pestrá a vyvážená strava s dostatkom pohybu sú najsilnejšie zbrane pri jarnej únave. Avšak niekedy, najmä po dlhej a chladnej zime, treba telu pomôcť výživovými doplnkami. Aj u zdravých a mladých ľudí môže chýbať napríklad vitamín D (slnečný vitamín), či magnézium.

Riziko vzniku jarnej únavy však stúpa s vekom. Veľké percento starších ľudí totiž pociťuje únavu, ktorá nastáva v dôsledku vekového poklesu hladín NAD+. A to zapríčiňuje narušenie zdravého bunkového metabolizmu. Preto je tiež dôležité dopĺňať nikotínamid ribozid, ktorý zvyšuje hladinu NAD+.

Jarnú únavu môžete pociťovať aj v prípade, ak telu chýba ubichinón a ubichinol – metabolicky aktívne formy koenzýmu Q10. V organizme zvyšujú produkciu energie a pomáhajú obnovovať antioxidanty, ako napríklad vitamín C a E.

A v neposlednom rade je v súvislosti s jarnou únavou dôležité aj pravidelné dopĺňanie kyseliny lipoovej, ktorá rovnako hrá kľúčovú úlohu pri zachovaní mladistvej bunkovej energie – podporuje zdravú mitochondriálnu funkciu.

Čo všetko obsahujú výživové doplnky proti únave?

Výživové doplnky proti únave vo všeobecnosti pôsobia aj na podporu pamäti, dopĺňajú energiu, zabraňujú stresu a zvyšujú koncentrovanie mysle. Vyberať si pritom môžete z rôznych foriem. Najčastejšie ide o výživové doplnky v tabletách, kapsulách či v iontových roztokoch.

Najdôležitejšie látky obsiahnuté vo vybraných výživových doplnkoch proti únave sú nasledovné:

  • Life Extension NAD+ Cell Formula – obsahuje nicotínamide riboside, ktorý zvyšuje bunkové hladiny NAD+ v tele. Pomáha tiež aktivovať gén „dlhovekosti“ (SIRT1 a SIRT3), pričom zároveň zlepšuje fyzický výkon zvýšením rastu a účinnosti mitochondrií. Tiež udržuje zdravú hladinu cukru v krvi.
  • Doctor’s Best Ubiquinol – obsahuje redukovanú formu koenzýmu Q10, ktorý má silný antioxidačný účinok. Tiež zlepšuje energetický metabolizmus a podporuje zdravú činnosť srdca.
  • Life Extension Super R-Lipoic Acid – unikátny veľmi silný antioxidant, ktorý nielenže chráni bunky pred voľnými radikálmi, ale zároveň aj zvyšuje produkciu bunkovej energie. Je to nová aktívna forma kyseliny lipoovej.

Záver

Proti jarnej únave najlepšie zaberá zdravá životospráva a dostatok pohybu počas dňa. Ráno sa vyvarujte pitiu veľkého množstva kávy. Radšej miesto toho absolvujte relaxačné dýchacie cvičenie. Nedostatok vitamínov, minerálov ako aj ďalších dôležitých látok, ktorých absencia spôsobuje únavu, si môžete doplniť aj prostredníctvom výživových doplnkov.

Celú ponuku výživových doplnkov nájdete na našom eshope www.vitaherbals.sk