Home / Návody / Program na 2D technické kreslenie – spoznajte GstarCAD Professional

Program na 2D technické kreslenie – spoznajte GstarCAD Professional

Program na 2D technické kreslenie - spoznajte GstarCAD Professional

GstarCAD Professional predstavuje program, ktorý umožňuje pracovať v 2D pracovnom prostredí. Ide zároveň o najpopulárnejšiu voľbu pre bežných používateľov, pretože predstavuje cenovo dostupnú alternatívu za iné programy. Napriek tomu disponuje skvelými nástrojmi pre vytvorenie precízneho 2D technické výkresu vysokej kvality. Aké sú charakteristiky tohto programu?

Spoznajte výnimočný 2D program na kreslenie GstarCAD Professional

GstarCAD Professional je program na technické kreslenie v 2D rozhraní, ktorý je vhodný pre rôzne profesie. Ide o jeden z produktov v rámci značky GS Soft programov v dostupnej cene a kvalitnom prevedení. Medzi ďalšie verzie patrí napríklad GstarCAD Standard, či špecializované GstarCAD Architecture a GstarCAD Mechanical. Spoločnosť tiež poskytuje rôzne nadstavby pre jednotlivé programy.

GstarCAD Professional patrí medzi CAD programy, kde nájdete všetky funkcie lacnejšej verzie GstarCAD Standard obohatenú o funkcie ako lupa alebo dynamické bloky. Medzi základné funkcie tohto programu patrí precízne rysovanie prostredníctvom uchopovania významných bodov. Rozmery a tvary je možné popísať na základe kótovania, ktoré sa navyše prispôsobí aj jednotlivým úpravám projektu.

2D CAD program tiež poskytuje okamžitú odozvu počas kreslenia, či modelovania. Výkres si môžete podložiť externým súborom a nastaviť priehľadnosť, aby ste mohli prekresliť niektoré časti výkresu omnoho jednoduchšie. Zmeny návrhov sa dajú realizovať nesmierne rýchlo a intuitívne prostredníctvom prehľadného pracovného prostredia samotného programu. Medzi výhody samozrejme patrí aj možnosť ušetriť financie vzhľadom na cenovú dostupnosť programu a tiež ušetriť čas pri produkcii výkresov, vďaka prehľadnému pracovnému prostrediu. Môže tak nahradiť aj veľký AutoCAD LT.

Aj napriek tomu, že tento program sa orientuje na 2D rozhranie, môžete v ňom vytvárať aj zaujímavé  3D návrhy. Tie predstavujú bonusovú funkciu v rámci balíčka GstarCAD Professional. 3D modely môžete vytvárať na základe kombinovania telies a ich zjednotenia, odčítania, či prieniku. Navyše získate jednotlivé parametre vzniknutých telies. Môžete si ich tiež interaktívne zobraziť v rôznych vizuálnych štýloch. Aj vďaka týmto vlastnostiam sa jedná o veľmi praktický program, ktorý je konkurencieschopný aj pre veľké programy celosvetového formátu akým je napríklad AutoCAD.

Vylepšenia GstarCAD Professional 2022

Okrem základných funkcií, ktoré sme zhrnuli v prvej časti článku je dôležité poukázať aj na ďalšie vylepšenia, ktorými tento program disponuje. Vylepšenia sa realizujú pravidelne a tak sú aj neustále dostupné nové aktualizácie, ktorí si môžu používatelia individuálne stiahnuť. V roku 2022 sa napríklad program výrazne zlepšil v oblasti rastrov – vznikol nástroj pre rastre, ktorý umožňuje využívanie viacerých formátov obrázkov.

Medzi ďalšie takéto vylepšenia patrí napríklad vylepšenie v oblasti tlače pre formáty, ale rovnako aj vylepšenie vykreslenia s priehľadnosťou, rastrových obrázkov, a tiež funkcie tieňovaného vykreslenia. Vďaka týmto čiastočným zlepšeniam je výsledný efekt vykreslenia omnoho precíznejší.  Verzia 2022 ponúka aj vylepšenia kótovacích nástrojov, multi-čiar, nástrojov hladín, nástrojov skupín a množstvo ďalšieho.

GstarCAD Professional predstavuje program, ktorý je vhodný na efektívne praktické použitie pri kreslení technických výkresov. Viete pracovať precízne v 2D rovine a získať vysokokvalitný výsledný výkres. Navyše môžete touto cestou ušetriť rovnako financie, ako aj váš čas.