Home / Návody / Po stopách elixíru krásy a zdravia

Po stopách elixíru krásy a zdravia

Po stopách elixíru krásy a zdraviaZber rastlín a byliniek môže byť spojený s výletom a príjemne stráveným časom v prírode. Príroda je už odjakživa mocný liečiteľ. Mnohé bylinky pôsobia ako elixír mladosti, očisty, výživy či povzbudenia. Jarné počasie nám pomaly skĺzava k tomu letnému, preto vám poradíme, ktoré bylinky je vhodné zbierať aj počas teplých letných mesiacov.

Rady pri zbere byliniek

Ideálne je zbierať bylinky niekde mimo civilizácie. Dávajte si pozor aké bylinky zbierate, pri mnohých sa vám totiž môže stať, že si ich zameníte a môžete si privodiť aj otravu. Mnohé z nich nájdete aj vo vašom okolí, stačí sa len rozhodnúť kam na výlet do prírody a nezabudnúť si so sebou vziať prútený košík alebo papierové vrecko na bylinky. Neodporúča sa zber do plastových vreciek.

Baza čierna

K obľúbeným rastlinám patrí baza čierna, ktorá začína kvitnúť už v máji a zber začína v júli. Z kvetov bazy si môžete pripraviť sirup, lekvár či likér. Jej liečivé antioxidačné účinky viete využiť pri nachladnutí, ale aj pri tráviacich ťažkostiach či ekzémoch rôzneho druhu.

Alchemilka žltozelená

Populárnou bylinkou najmä u žien je alchemilka žltozelená Začína kvitnúť už v máji a je veľkým pomocníkom pri ženských problémoch, ale aj pri liečbe kožných chorôb – psoriáza, akné, ekzémy, no vie odstrániť aj zápchu a prečistiť močové cesty.

Púpava lekárska

Ak sa chystáte na výlety s deťmi niekam do prírody, môžete im trasu obohatiť v podobe zberu bylín. Azda každý pozná púpavu lekársku, ktorú nájdete kdekoľvek v prírode. Viete ju využiť v kuchyni či v lekárničke. Pôsobí ako jarné tonikum, podporuje trávenie a má detoxikačné účinky. Počas výletu môžete deťom ukázať fintu s púpavovými stonkami vo vode alebo im upliesť púpavový venček do vlasov.

Materina dúška

Ak hľadáte dostupnú bylinku, ktorá sa vo veľkej miere používa aj v kozmetike, je ňou materina dúška. Nech už sa rozhodnete akokoľvek kam na výlet Stredné Slovensko, Západné Slovensko či Východné Slovensko, nájdete ju všade v období od mája do septembra. Čaj z tejto bylinky pôsobí protizápalovo, pomáha zmierniť kašeľ, ale aj posilniť imunitu či upokojiť nervový systém.