Home / Bývanie / Stavba vysnívaného rodinného domu. Na čo myslieť pred jej realizáciou?

Stavba vysnívaného rodinného domu. Na čo myslieť pred jej realizáciou?

Stavba vysnívaného rodinného domu. Na čo myslieť pred jej realizáciou?

Výstavba rodinného domu patrí medzi najväčšie projekty väčšiny ľudí, ktoré sú nielen časovo, ale aj finančne náročné. Novopostavené hniezdo by sa malo stať bezpečným a pohodlným miestom pre plnohodnotný život, oddych a sebarealizáciu celej rodiny. Všetko však závisí od kvality projektu a jeho poctivého naplánovania. Ak je niečo, na čo by ste si pri výstavbe domu mali skutočne vyhradiť čas, tak je to práve zodpovedné naplánovanie všetkých úkonov, ktoré potrebujete k úspešnému dokončeniu vysnívaného domova.

Výber vhodného pozemku

Ešte predtým, než bude na pláne projekt, stavebné povolenie a ostatné byrokratické záležitosti, je potrebné nájsť vhodný pozemok. Nevhodná poloha, nesprávni susedia alebo absencia inžinierskych sietí môžu byť kameňom úrazu vysneného príbytku. Celý proces vám tak dokážu nepríjeme navýšiť, či už z finančného alebo časového hľadiska.

Zvážte nielen umiestnenie, ale aj tvar pozemku, jeho členitosť a kvalitu pôdy. Za najmenej problematické sa považujú parcely v intraviláne obce, ktoré už sú evidované ako stavebné pozemky v územnom pláne. Pred kúpou pozemku sa na stavebnom úrade uistite, či je na ňom povolená výstavba, pretože zmena územného plánu je časovo náročný proces.

 

 

V prípade, že pozemok spĺňa všetky náležitosti, môžete požiadať o stavebné povolenie. K jeho vybaveniu budete okrem iného potrebovať výpis listu vlastníctva k danému pozemku, vyjadrenia dotknutých orgánov štátnej správy a obce a projektovú dokumentáciu danej stavby spolu s jej umiestnením na pozemku.

Spôsob výstavby

Jedným z ďalších dôležitých rozhodnutí, ktoré budete musieť počas projektovania vášho budúceho príbytku poriadne premyslieť, je spôsob výstavby. Zručnejší majstri alebo šťastlivci, ktorí majú takého majstra v rodine, by mali určite zvážiť všetky pre a proti svojpomocnej výstavby rodinného domu. Najväčšou výhodou sú jednoznačne finančné úspory a aj dobrý pocit z dobre odvedenej vlastnej práce. Na druhej strane stojí veľká časová náročnosť, ktorá vás unaví ako fyzicky, tak aj psychicky.

 

 

Dom na kľúč je správnou voľbou, ak máte dostatočne vysoký kapitál a svoj voľný čas radšej trávite oddychom alebo inou činnosťou, ktorá nezahŕňa prihadzovanie štrku do miešačky. Jeho ďalšou výhodou je, samozrejme, aj nižšie riziko vzniknutých problémov počas výstavby. Avšak to len za predpokladu, že ste si vybrali skutočných profesionálov.

Vhodný projekt domu

Samotnou kapitolou v procese plánovania a výstavby rodinného domu je jeho naprojektovanie a konzultácie s architektom. Dom by nemal byť len pekný, ale hlavne praktický a mal by napĺňať všetky potreby jeho obyvateľov. V tomto vám dá za pravdu každý dobrý architekt. Aj takýmto spôsobom môžete včas odhaliť človeka, ktorý vám chce len narýchlo predať tuctový projekt.

Skutočne dobrý projektant ide do hĺbky. Svojimi myšlienkami a nápadmi dokáže odhaliť možné problémy vo vašich ideách o novom bývaní ešte predtým, ako ich nešťastne stihnete pretaviť do reality. Zle umiestnené zásuvky, nepraktické skrinky či úzke priestory sú nočnou morou, ktoré ľudí neprestanú mátať ani po dlhých rokoch. S kvalitným architektom dokážete odkonzultovať aj výber materiálu, ktorý ovplyvní nielen finančnú stránku výstavby, ale aj jej trvácnosť po dlhých rokoch.

 

 

Najskľučujúcejším momentom po prebdených nociach strávených nad projektom je pocit, že na vysnívaný domček si budete musieť ešte nejaký ten čas počkať. Niektoré veci potrebujú čas a tlačiť na pílu sa neoplatí. Ak vám stavebná spoločnosť sľúbi, že za zopár mesiacov od položenia základov sa budete môcť sťahovať, mali by ste spozornieť.

Poctivo postavený dom si vyžaduje čas. Najideálnejšie je mať základy hotové do zimy, aby sa počas nej usadili, a na jar tvorili pevnú pôdu pod nohami hrubej stavby. Výstavba bude pravdepodobne pokračovať až do ďalšej zimy, preto sa uistite, že budete mať dovtedy funkčné kúrenie. Počas dlhých zimných mesiacov potom budete môcť pracovať na interiéri, nech sa môžete v priebehu nasledujúceho roka tešiť na sťahovanie do vášho vysnívaného, nového domova.

 

Zdroj: pexels.com