Home / Bývanie / Prezradíme vám, ako čistiť silikónovú fasádu, aby vám vydržala v perfektnom stave dlhé roky

Prezradíme vám, ako čistiť silikónovú fasádu, aby vám vydržala v perfektnom stave dlhé roky

ako čistiť silikónovú fasáduSilikónové omietky sú vďaka svojim vlastnostiam mimoriadne obľúbené, pretože so sebou prinášajú množstvo výhod, ktoré ocení každý majiteľ rodinného domu. Ako prvú môžeme spomenúť ich odolnosť, ako voči vplyvom počasia, tak aj voči mechanickému poškodeniu či oteru. Vysoká odolnosť zároveň zvyšuje aj ich životnosť, a preto, ak sa o silikónovú omietku správne staráte, vydrží vám v dobrom stave minimálne 25 rokov.

Čo si predstaviť pod správnou starostlivosťou?

V prvom rade by ste mali dbať na pravidelné čistenie silikónovej omietky. Pri čistení totiž nejde len o estetiku, hoci vďaka nemu bude exteriér vášho domu vyzerať stále ako nový, no ide hlavne o prevenciu. Ak totiž umývanie fasády nepraktizujete pravidelne, začnú sa na nej vytvárať nánosy nečistôt (prach, smog, vtáčí trus, sadze…) a práve takáto dlhodobo zanedbaná fasáda sa rýchlejšie opotrebuje. Začnú sa na nej tvoriť trhliny, praskliny či dokonca miesta, na ktorých bude omietka úplne opadávať.

Ak teda chcete predĺžiť životnosť svojej fasády, odporúčame vám pravidelné čistenie fasád.

Ako čistiť silikónovú omietku? Dá sa to aj svojpomocne?

Ak sa pýtate, ako čistiť silikónovú omietku, určite ju nikdy neskúšajte vyčistiť svojpomocne. Hoci v obchode môžete nájsť prípravok na čistenie fasády aj čistič fasád, pri nesprávnom spôsobe čistenia hrozí, že svoju fasádu nenávratne poškodíte. Stačí, že na niektorých miestach použijete väčší tlak vody alebo budete stáť príliš blízko fasády… Preto si vždy zavolajte na pomoc firmu, ktorá poskytuje profesionálne čistenie fasád – takáto firma bude najlepšie vedieť, aký prípravok na čistenie fasády je vhodné použiť a ako fasádu vyčistiť efektívne a zároveň šetrne.

Silikónové fasády prinášajú okrem dlhej životnosti aj ďalšie výhody

Ďalším častým problémom, s ktorým sa majitelia rodinných domov stretávajú, sú riasy, machy a plesne na fasáde. Aj tu majú silikónové omietky značnú výhodu – vďaka svojej vysokej vodoodolnosti a paropriepustnosti znižujú pravdepodobnosť vzniku týchto nepríjemností. Riasy, machy a plesne totiž vyhľadávajú vlhké prostredie, ktoré im však silikónové fasády neposkytnú. A keďže plesne so sebou prinášajú aj množstvo zdravotných rizík, dá sa povedať, že silikónové fasády vám poskytnú aj ochranu pred týmito zdravotnými problémami.