Home / Láska, sex, vzťahy / Vzťahy na pracovisku

Vzťahy na pracovisku

Práca. Slovo, ktoré nás takmer denne vyháňa z postele. Mnohokrát nevyhnutné zlo, bez ktorého by sme neprežili. Medzi nami sú však aj takí, ktorí svoju prácu robia s nadšením, radosťou a do práce idú s úsmevom a v očakávaní, čo deň prinesie. No nech je to už tak, alebo tak, na pracovisku prichádzame denne do kontaktu s ľuďmi. A práve mnohokrát vzťahy ovplyvňujú to, ako sa v práci cítime, a či tam chodíme s úsmevom na perách. Medziľudské vzťahy sú vždy a všade zložité a komplikované. Na pracoviskách predovšetkým.

Komplikované zväčša bývajú najmä vzťahy šéf – podriadený. V prípade, že máte šéfa pohoďáka, nie je čo riešiť. Ale aj tu si treba nastaviť hranice. Dobrý šéf môže byť kamarátom, ale len do chvíle, než začne ohrozovať vaše súkromie a príliš vám zasahovať do života. Naopak zlý šéf je vďačnou témou spoločných konverzácii s kolegami. Veď niet nad to spoločne si zahromžiť. V prípade, že neviete ustáť jeho povahu aj napriek faktu, že vás práca baví, zrejme dozreje čas a vy jednoducho odídete.

Kolektív, kde vládne vzájomná spolupráca a priateľská atmosféra by sa dal považovať za ideálny. Nie vždy to však ide. V takmer každom kolektíve môžeme nájsť osobu, ktorá pohodu narúša. Takými sú napríklad karierista, či šéfov obľúbenec. Karierista je snaživec, nie tímový hráč, a bude využívať všetky prostriedky na to, aby sa vyšplhal čo najvyššie. Jeho pracovné tempo je vražedné a aj napriek tomu, že sa snaží byť milý a priateľský, môže sa stať, že ukradne vaše nápady. Šéfov obľúbenec môže byť fajn, ale nikdy neviete, čo z vašich rozhovorov sa donesie práve vášmu nadriadenému.

Opačným prípadom je mobbing- cielený psychologický teror skupiny, nasmerovaný proti jednému pracovníkovi. Škodí nielen človeku, ktorý sa stal jeho obeťou, ale aj samotnej organizácii. Takémuto kolektívu sa treba radšej oblúkom vyhnúť, pokiaľ si nechcete vyrobiť problémy psychického charakteru.

Samostatnou kapitolou, o ktorej by sa dali písať romány, sú vzťahy, kedy medzi mužom a ženou vzniká sexuálne napätie. Pokiaľ sú si obaja vedomí  svojich pozícií, ktoré rešpektujú a vzťah zostáva v platonickej rovine, je to v poriadku. Pokiaľ sa však stane, že padnete do osídiel vášne, treba si uvedomiť, že korčuľujete na veľmi tenkom ľade. V prípade, že ide o vzťah šéf – podriadený, musíte rátať s podozrievaním zo strany kolegov, že ste svoje úspechy, povýšenie, či odmeny dosiahli cez posteľ. Menej komplikácií prinášajú vzťahy sexuálnej povahy medzi kolegami na rovnakej úrovni.  Ak to vyjde a vy vedľa seba dokážete fungovať na profesionálnej úrovni, je to fajn.  Ale v prípade, že váš vzťah skončí, zrejme jeden z vás bude musieť zmeniť prácu. Preto sa treba dobre zamyslieť, či vám to za to stojí.

Či uje to u vás v práci ideálne, alebo nie, treba si uvedomiť, že každý kolektív je  jedinečný. Je to zmes nesúrodých ľudí, ktorí by mali mať spoločný pracovný cieľ. Nie je dôležité, aby sa milovali, ale to, aby sa vedeli navzájom podržať, tolerovať a správali sa k sebe korektne a slušne. Mali by poznať svoje postavenie a kompetencie, ktoré z toho vyplývajú. Len vtedy bude fungovať tá správna tímová práca.

Text: Barbie

Foto: sxc.hu

 

 

Leave a Reply