Home / Blog / Cestovanie a tlmočenie – práca, ktorá baví

Cestovanie a tlmočenie – práca, ktorá baví

Každý sníva detský sen. Ten môj bolo cestovanie a spoznávanie nových krajín. Štúdium na vysokej škole zavŕšilo plány a na svete bola tlmočníčka a prekladateľka s chuťou do nových dobrodružstiev. Nájsť si zamestnanie už bolo ťažšie, ale kto hľadá, nájde. Prvým odrazovým mostíkom bola práca prekladateľky. Na stole hora papierov a všade naokolo obrázky krajín, kam sa určite raz pozriem. Robiť prekladateľku malo svoje výhody. Prácu som si riadila sama. Stačilo len stihnúť termíny a odovzdať kvalitné odborné preklady.

Ale sen je sen, a treba ho plniť. „Sprievodkyňa zahraničných turistov“ svietilo v náplni práce na novej pracovnej zmluve. Vysnené povolanie. Spoznávanie nových ľudí, tlmočenie a rozhovory v inom jazyku. To bol už len krôčik k bádaniu krajín plných tajomstiev.

V tomto povolaní sú príhody samozrejmosťou. Vždy budem mať v pamäti skupinku poľských turistov. V Bratislave pred parlamentom sa stratil jeden z nich. „Miro jest stracone.” kričala robustnejšia pani na celú ulicu. Panika zavládla všade naokolo. Kam mohol ísť? Kde sa zabudol? Pocit zodpovednosti za iného človeka bol tu. Okolo prešla demonštrácia gayov. V tom zhone si ich človek ani neuvedomil . Rozkaz, ktorý zaznel z úst niekoľko krát : „Szukać Mira! Szukać Mira! ” si všimol každý. Pohoršené pohľady slovenských okoloidúcich stáli zato. Miro sa našťastie našiel, gayom sa vysvetlilo, že to nebol útok proti nim. Poliaci odišli domov a zostala iba úsmevná spomienka.

Tretia ponuka práce animátorky prišla ako blesk z jasnej oblohy. Áno, áno, áno. Konečne ďaleké krajiny. Konečne bude sen naplnený. Prvý raz ma potešila dovolenka Bulharsko. Štát plný možností. More, slnko, pláže. Usmievaví ľudia, kvalitný hotel. Pracovná dovolenka sa mohla začať. Autobus bol plný cestujúcich dychtivých po oddychu a relaxe. Uvítací príhovor? Katastrofa. Nadýchnutie, úsmev a: „Vítam vás na vašej poslednej ceste.“ Hrôzu v očiach cestujúcich bolo vidieť na diaľku. Vystriedal ju smiech  a zavládla pohodová atmosféra. Bulharsko je čarokrásna krajina. Zlaté piesky očaria každého. Hory, teplé more a krásne pláže. Bola to dovolenka ktorá ostane v pamäti naveky. Nielen preto, že bola prvé splnenie sna, ale aj kvôli vtipnému príhovoru na začiatku. Vlastne, výhodne last minute dovolenky nikdy nesklamali, mňa ani dovolenkujúcich.

Práca, ktorá plní detské sny je ideálna. Drobné humorné príhody ju dopĺňajú. Spoznávanie krajín a nových ľudí je to, čom som chcela. Je to sen, ktorý sa splnil. Úsmev na pery vždy prinesú spomienky. Príbehy a ľudia, ktorí ostanú v pamäti. O tomto by mala práca byť. Tá moja o tomto všetkom je. A čo tá vaša?

Text: Monika

Foto: www.sxc.shu

Leave a Reply