Home / Technika / Recenzie / Recenzia: Samuraj Sony Xperia T po trojmesačnom testovaní

Recenzia: Samuraj Sony Xperia T po trojmesačnom testovaní

Najvybavenejší model roku 2012 od japonského výrobcu sa na našom území predáva pomerne dobre. V posledných týždňoch sa pohybuje v TOP 10 najpredávanejších mobilných telefónov. Kvôli tomuto vynikajúcemu predaju sa redakcia píšem.sk rozhodla poukázať na plusy a mínusy  Bondovho telefónu po troch zaťažkávajúcich mesiacoch, ktoré s nami v redakcii zažil.Bondovho telefónu po troch zaťažkávajúcich mesiacoch, ktoré s nami v redakcii zažil.

Poukážeme na problémy a výhody, ktoré sa odhalia až po týždňoch, či mesiacoch
používania. Na vlastnosti, ktoré sa neobjavia pri zvyčajných 7 dňových testoch iných recenzentov.

Plusy Xperie T:

+ 720p 4,55“ displej využívajúci Bravia Engine – vynikajúce farby, pri filmoch hĺbka – Sony patrí pochvala.

+ Dvojjadrový procesor s taktom 1,5 GHz poskytujúci dostatočný výkon na či už hranie náročných hier, alebo pohodlné zvládnutie viacerých procesov naraz (písanie e-mailu, prehrávanie hudby, sťahovania filmu…). Čo sa týka spotreby batérie procesorom – Xperia T je na tom podstatne lepšie ako 4-jadrové procesory, ktorých spotreba je niekde úplne inde. Xperia T ťaží z procesora maximum.

+ Dizajn. Stačí letmý pohľad a je jasne vidieť, kde sa nachádza Sony a kde ostatní výrobcovia. Sony síce pri modeli T nevyužila hliník, pričom konkurencia to už stihla, zato jej však nie je dizajnovo čo vytknúť. Rozumne zaoblené hrany, štíhle telo a váha, ktorú nebude až tak cítiť vo vrecku.

+ Android 4.1.2 Jelly Bean (JB) – pred viac ako dvomi týždňami Sony uvoľnila aktualizáciu najnovšieho androidu pre slovenský i český trh. Xperia T s JB ešte viac dospela, reakcie telefónu sa podstatne zrýchlili. Nové témy, vynikajúci inteligentne spracovaný launcher a zmeny fotoaparátu – to sú najväčšie devíza, ktoré priniesol Jelly Bean.

+ Fotoaparát. Dnes predáva počet megapixelov, nebudeme si klamať. Číslom, konkrétne 13 megapixelmi bojuje i Sony. Po aktualizácií aparátu na Jelly Bean sa rozlíšenie fotoaparátu v prípade fotografovania vo formáte 4:3 znížilo na 12 mpx, v prípade formátu 16:9 na 9 mpx. Veľa, či málo? Dostatočne. Najväčšou devízou po mesiacoch intenzívneho fotografovania je možno trochu prekvapujúco režim makro. Fotografie bez šumu za výpomoci blesku robia jedny z najlepších záberov v triede. Ako vrecková náhrada digitálneho fotoaparátu sa Xperia T určite hodí.

Mínusy Xperie T:

Batéria. 1850 mAh je na tak vybavený model, akým je Xperia T žalostne málo. Traduje sa, že po aktualizácií androidu sa v mobilných telefónov po čase „utrasie“ a zníži aj spotreba. V prípade JB sa tomu tak aj stalo, spotreba klesla v priemere o 8%, stále však pri plnej záťaži vydrží batéria maximálne polovicu dňa (!). Kombinácia zapnutej Wi-fi, občasného poslania e-mailu, niekoľkých telefonátov, SMS správ dokážu batériu dostať na kolená za niekoľko hodín. Ak Sony nebude montovať do svojich vlajkových lodí minimálne 2500 mAh batérie, bude na konkurenciu strácať i naďalej.

Konštrukcia. To, čo bolo veľmi vychvaľované, nás sklamalo azda najviac. Štíhle telo v kombinácií s na dotyk príjemným a dôveryhodným plastom pôsobí azda najlepšie v triede, konštrukčne je to však horšie. Po mesiaci používania sa z dovtedy nikde nevrzgájúceho aparátu ozvali prvé zvuky. Pohyb plastov sa znásobil hlavne v oblasti troch tlačidiel a krytu SIM karty. Momentálne to nie je nič, čo by ovplyvnilo funkčnosť modelu T, ale pocitovo je to horšie. Ak by vŕzganie pokračovalo, je potrebné s ním zájsť na reklamáciu. Servisné centrá predajcov, i operátorov výmenu krytu v drvivej väčšine prípadov uznávajú. Teda, tu sa to Sony veľmi nepodarilo.

Chladenie. Sony Xperia T so svojou hrúbkou okolo 1 cm je model konštrukčne postavený tak, že výmenu batérie nie je možné vykonať svojbytne. Výmena sa dá urobiť jedine v servise. S faktom, nevymeniteľnej batérie v pohodlí domova sa snúbi i problém s chladením a teplotou celého telefónu. Keďže telefón je navrhnutý tak, aby bol celistvý, prirodzené chladenie batérie vzduchom a tak i zadnej strany telefónu je znemožnený. Teplota batérie v prípade dlhšieho a intenzívnejšieho používania pohodlne stúpa cez hranicu 40°C a môže ísť aj vyššie. I keď do 47°C sa teplota dá ešte vydržať, vyššie teploty je už značne cítiť. To neprospieva ani tak batérií, ako prstom, ktoré môžu utrpieť teplotný šok.

Fotoaparát. Nachádza sa medzi plusmi i mínusmi. Najväčším mínusom je niekedy až veľmi pomalý autofocus. Ďalším problémom je veľká rozmazanosť fotografovaného objektu už pri 3-násobnom priblížení.

Sony Xperia T sa preukázal za tri mesiace ako telefón, ktorý veľa vydrží. Okrem pádov, ktoré zvládol bravúrne, skutočne verným displejom, multimediálnou výbavou a pomerne peknými fotografiami stojí za povšimnutie. Dizajnovo je vo svojej triede stále na špici, čomu svedčí i predajnosť. Ak máte radi pekné telo s výkonným vnútrom, Xperia T je pre Vás vhodnou voľbou.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Erik

Foto: freedigitalphotos.net