Home / Kultúra / Uletené symboly krásy

Uletené symboly krásy

Zdá sa vám uletené, keď vidíte niekoho s prepichnutým obočím, perou, jazykom…? Zmiešané pocity vo vás tiež vyvoláva tetovanie? Ako si môže niekto nechať vŕtať do tela, poprepichovať si tie najcitlivejšie miesta a pritom sa ešte tváriť tak nezaujato? Nuž len pre zaujímavosť- najstarším známym potetovaným človekom je tirolský ľadový muž, ktorý mal na tele až 57 tetovaní a jeho pozostatky sú staré asi 5300 rokov. Zdobenie tela dokonca predbehlo aj nosenie šatstva (či už ide o maľbu na nahé telo alebo lepenie ozdôb – perie, semienka nalepené na škrobe a pod.).

A aby ste verili, že dnešní potetovaní jedinci či tí, ktorí sa dajú na piercing, nie sú ani zďaleka tí najväčší exoti, tak vám ponúkame pár naozaj extrémnych prípadov zo sveta.

Postupy zdobenia tela sú staré cez 5000 rokov. V prvom rade ide o tzv. skarifikáciu alebo zjazvenie. Ostrým nožom sa zarezalo opakovane do toho istého miesta. To preto, aby bola jazva  (vyrytý obraz) čo najjasnejšia.  Tento typ obľubovali najmä ľudia tmavšej pleti (v Malajzii, Afrike či Austrálií). Nemenej bolestivé je tetovanie, ktoré je založené na princípe zadávania pigmentu ihlami pod kožu. Toto sa uplatnilo u ľudí so svetlejšou pokožkou(napr. Nový Zéland, obyvatelia Bornea, Laosania).

Ďalším netypickým a šokujúcim zdobením ( či inak povedané symbolom krásy) by sa mohlo zdať tradičné čínske zmenšovanie nôh. Čím mala totiž žena menšiu nohu, tak tým sa mohla lepšie vydať. Ideálna dĺžka podrážky bola 7,5 cm. Proces zmenšovania chodidla sa začal už niekedy v piatom roku života. Malej slečne sa obviazali prsty na nohe smerom k päte. Postupom času sa obväzy viac a viac uťahovali. Napokon došlo k prelámaniu kostí a zrúteniu klenby. Výsledkom bola tzv. zlatá ľaliová noha, ktorú muži tak radi maznali. Určite mi dáte za pravdu, že na takejto nohe sa nedalo chodiť. Ženy sa len potácali zo strany na stranu s pomocou opory. Nedokázali prejsť dlhšiu vzdialenosť.  Smutnou štatistikou je, že takmer každá desiata žena zomrela na otravu krvi alebo na gangrénu. Táto tradícia bola definitívne zmietnutá nástupom režimu Mao Ce-tunga.

Podobne sa trýznili ženy v 16. a 17. storočí, keď sa trápili drevenými a oceľovými korzetmi, ktoré im deformovali vnútorné orgány.

Dnes sa opäť stávajú hitom tzv. upírie zuby, kedy si nechávajú tínedžeri vybrúsiť svoj chrup podľa upírich hrdinov. Na západe Afriky takáto úprava zubov funguje už dlho. Vytvárali si špičky, aby vyhnali negatívne emócie sídliace v chrupe. Alebo takí Malajci si zuby zbrusovali do tvaru oblúku.

Rozšíreným „zlepšovákom“ krásy je aj deformovanie lebky. Toto sa však môže robiť len u malých detí, pretože nemajú ešte zrastené lebečné spoje. V niektorých kultúrach to robili zámerne kvôli náboženstvu či sociálnemu postaveniu. V Andách sa takouto úpravou chceli podobať svojim posvätným horám.

Deformáciu kostí obľubujú aj v Thajsku, kde môžete nájsť tzv. žirafie ženy. Obručami na krku si vytvárajú efekt dlhého krku.

Jednou z najcitlivejších a najzvrátenejších úprav na tele je ženská obriezka. Ženy sú tak údajne zbavené mužských prvkov. V Mali sa traduje, že sekrét z klitorisu môže partnera zabiť.

Nuž a našu extrémnu púť ukončíme “tunelovaním” pier. Tento zvyk má pôvod v Afrike a Brazílií. Matky prepichávajú svojim deťom pery a dierku postupne zväčšujú, vkladajú do nej drievko alebo kov. Aby sa ozdoba dobre vošla, tak vytrhnú aj niekoľko spodných zubov. Pôvodne vraj takto zdobili muži svoje ženy, aby sa nedostali do rúk otrokárom. Dnes je to symbolom krásy.

Ešte stále si myslíte, že tetovanie na ramene či piercing v nose sú nechutné? Zdobenie, nech je už akokoľvek podivné a šokujúce, je tu s nami odnepamäti. Ide len o otázku vkusu a kultúry.

Dávame zľavy dokopy na zlavynasbavia.sk !

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply