Home / Láska, sex, vzťahy / Muži a kojenie

Muži a kojenie

Podľa niektorých priepasť medzi mužmi a ženami neustále trvá. Iní sa prikláňajú k názoru, že je dávno prekonaná. Vidíme ženy v politike, ako úspešné manažérky, pilotky. Muži zostávajú na materskej dovolenke, perú, varia. Dokonca už v roku 1978 sa objavilo tvrdenie, že muži môžu aj kojiť. Antropologička Raphaelová vyhlásila, že im v tom bráni len konzervatívnosť spoločnosti. Práve ona tvrdila, že u mužov môžeme vyvolať tvorbu mlieka dráždením prsných bradaviek. Otázka znie, ako na to prišla a ako dlho ich dráždila .Prsné bradavky vznikajú už počas vývoja plodu, formujú sa u oboch pohlaví. Nezriedka sa stáva, že po narodení obsahuje tkanivo v prsiach dieťaťa určité množstvo sekrétu podobného materskému mlieku. Ako jedinec rastie, tak prechádza rôznymi hormonálnymi zmenami. Chlapcom sa v puberte mení hlas, produkujú spermie, zarastajú. Dievčatá menštruujú, zaguľatia sa. No k tvorbe mlieka v mliečnej žľaze sú potrebné iné hormonálne zmeny. Tie začínajú u žien v tehotenstve a vrcholia po pôrode. Takže ako je to s mužmi? Čo im bráni, aby si mohli vychutnať ten údajne čisto ženský dar? Celý vývoj v tele človeka je nasmerovaný tak, aby sa v dospelosti mohol uberať vlastnou „pohlavnou“ cestou. K tomu, aby mohol muž začať kojiť, a teda sa dostal na ženský chodníček, je potrebná akási „hormonálna nehoda“. Žiaľ, hoci je to smutné, tak u mužov sa začne vytvárať mlieko napríklad v čase vážnej choroby. Takouto chorobou môže byť rakovina, pri ktorej telo muža zaplaví hormón prolaktin. Určite by však chorý človek nekojil dieťa a v tej danej chvíli to neberie ako niečo úžasné. Jedným z príkladov, kedy sa drsnejšiemu pohlaviu „pustí mlieko“ je aj proces uzdravovania. Dôkazom toho sú vojnoví zajatci či utečenci z koncentračných táborov liečiaci sa z podvýživy, u ktorých boli takéto procesy zaznamenané. Hormonálnu rovnováhu muža narušia aj niektoré lieky. Keby sme mali konkretizovať, tak takéto účinky sú zachytené pri užívaní liekov na duševné choroby. Veda hovorí jasne, pokiaľ sa mužovi začne tvoriť mlieko, tak niečo nie je v poriadku. Navyše, takýto muži (paradoxne) strácajú plodnosť. Akoby prestali byť mužmi v pravom slova zmysle. Hormonálna búrka celkom prevrátila ich pohlavnú podstatu. U zvierat nastávajú také hormonálne zmeny pri šľachtení a urýchlení chovu. Vtedy sa stáva, že v dôsledku podávanej potravy začnú produkovať mlieko už i malé kozľatá oboch pohlaví.

Žena si teda v tomto ohľade zachováva svoje miesto. Jej telo je prispôsobené na to, aby vytvárala mlieko aj v čase krízy a hladu. Ide o pud zachovania života jej mláďaťa. U muža niečo takéto nie je prirodzené.  Všetko je tak zariadené možno i preto, lebo matka je istá, no o otcovi sa dá vždy pochybovať. Žena, matka musí svoje dieťa chrániť a kŕmiť. Muž si nie je istý zodpovednosťou, preto to u neho nie je dané. Nevera je v prírode taká bežná, ako keď ráno vychádza slnko. Muž, samec predsa nemôže podstúpiť také riziko, že by investoval svoje mlieko do potomka niekoho celkom iného. Občas sa však v prírode stane, že sa mlieko vytvára aj u samcov. Poznáme dva druhy netopierov, u ktorých bol takýto jedinečný jav spozorovaný(malajský kaloň hnedý a novoguinejský kaloň maskovaný). Ani u nich však nie je produkcia mlieka nejako prevratne vysoká. Navyše nemáme potvrdené, že mliekom prikrmujú mláďatá. Predpokladá sa, že tvorbu mlieka má na svedomí strava, ktorú vyhľadávajú. Výskum ohľadom kojenia samcami si vyžaduje ešte veľa pozorovania.

Kde sa môžete s popisom mužského kojenia stretnúť? O tejto jedinečnosti sa dočítate v židovských náboženských textoch Talmudov. Nemecký prírodovedec Alexander von Humboldt opisuje vo svojich cestopisoch z Južnej Ameriky muža, ktorý kojil svoje dve dcéry. Dokonca v klasickej Anne Karenine (Lev Nikolajevič Tolstoj) sa autor v jednej z kapitol venuje takémuto zážitku. Z roku 1896 máme lekársku knihu Georga GouldaWaltera Pyla s názvom Anomálie a kuriozity medicíny. Tu nájdeme hneď niekoľko prípadov kojenia mužmi.

V evolučnom procese teda nie sme ešte tak ďaleko, že by žene bola „ukradnutá“ jej jedinečná vlastnosť materstva.

Prikladám jedno zahraničné video, ktoré sa zaoberá práve týmto problémom. Každý si urobte svoj názor.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=BH-kfoxI7Zo’]

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply