Home / Kultúra / Architektúra z odpadu

Architektúra z odpadu

Plechovky, plastové fľaše, či staré, použité pneumatiky, to všetko patrí na smetisko. To si však nemyslí Michael Reynolds, tiež známy aj ako architekt, ktorého preslávil dokumentárny film Olivera Hodge-ho – „Architekt odpadu.“ Tento pán pochádza z Ameriky a svojej činnosti sa venuje už viac ako 40 rokov. Vyštudoval architektúru na univerzite v Cincinnati, a neskôr sa začal zaoberať budovaním obydlí v oblastiach, ktoré boli postihnuté prírodnými katastrofami.

Jeho stavby sú unikátne a moderné, a dokonca majú aj vlastný zdroj tepla a vody. Súčasťou každej stavby sú aj malé solárne panely a skleníky, ktoré produkujú zeleninu a ovocie. Základom jeho stavieb sú PET fľaše a pneumatiky, ktoré sú naplnené hlinou a dajú sa skvele využiť. Takáto recyklácia je podľa Michaela šetrnejšia k nášmu životnému prostrediu. Svoje jedinečné stavebné výtvory nazýva Earthship, a je majiteľom spoločnosti, ktorá tieto typy stavieb podporuje po celom svete. V roku 2012 bol jeden z jeho projektov zrealizovaný aj v Českej Republike.

Na nasledujúcom obrázku môžete vidieť jeden z modelov „Earthship.“ Na streche sa nachádzajú solárne panely, ktoré slúžia na výrobu energie a takisto aj veterný mlyn, ktorý sa nachádza vyššie. Konštrukcia domu je postavená z pneumatík, ktoré sú naplnené hlinou a zabezpečujú dostatočnú izoláciu a pevnosť stavby.

 

dom

Pozrite sa s nami na to, ako sa dá Earthship postaviť!

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=wTqSpx0Vgv4′]

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Ema

Foto: freedigitalphotos.net

 

Leave a Reply