Home / Zábava / Hudba / Zumba – zábava pre všetky vekové kategórie

Zumba – zábava pre všetky vekové kategórie

Energickámoderná Zumba je dôkazom toho, že tie najštýlovejšie veci vznikajú veľmi jednoducho a nečakane. Za zrodom tejto eufórie stojí jedna úsmevná príhoda. Bolo to na počiatku 90. rokov, keď sa profesionálny tanečník a choreograf Alberto Perez, prezývaný Beto, chystal ako obyčajne na svoju hodinu aerobiku. Po vstúpení do triedy si však uvedomil, že si zabudol priniesť hudbu. Jedinou možnosťou, ako celú situáciu zachrániť, bolo vziať si z auta CD s latinskoamerickou hudbou, ktorú Beto tak rád počúval. Bol totiž odchovaný na salse a merengue. Na hodine musel improvizovať. O úspechu jeho improvizácie niet pochýb. Práve vďaka nej sa zrodil jedinečný fitness program Zumba, ktorý sa stal okamžite hitom. Alberto sa stal v Kolumbii tak populárny, že si ho speváčka Shakira najala ako choreografa pre jeden z albumov. Obrovský úspech v Kolumbii nakopol Beta k ceste do USA. Tu predstavil Zumbu v roku 2001. Netrvalo dlho a dočkal sa odpovede. Dvaja podnikatelia ho vyzvali, aby vytvoril celosvetovú skupinu, ktorá bude pracovať na Zumba teórií. O rok neskôr sa spustil celosvetový predaj videokaziet. Zumba tím sa podujal spracovať nový inštruktorský program.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=HyHCjpddbzs’]

Najznámejšími tvárami Zumba Fitness po boku Beta sa stali dve profesionálne tanečnice Tanya BeardsleyeaGina Grant. Gina sa tancu venuje od štyroch rokov. V súčasnosti pracuje najmä na detských choreografiách. Sama má už štyri deti. Zumba je milovaná na celom svete. Prečo? Lebo je to tá najlepšia party, akú ste kedy zažili. Do roku 2010 sa presadila aj v krajinách Európy. Do povedomia sa dostala aj ako najväčší, najúspešnejší a najrozšírenejší fitness tanec. Aké sú základné kroky Zumby?

  • Merengue – známe rýchlym tempom a doprevádzané nástrojmi ako kongo bubny, akordeón a guiro. Za pôvodcu tohto štýlu sa považuje Dominikánska republika, no dlhú tradíciu má i na Haiti a v Sant Domingu. Ide o akýsi základný pochod.
  • Salsa – je v podstate zmesou karibských kultúr, silne ovplyvnená Kubou. Svoju popularitu si zažila i v New Yorku a na Floride. Salsa má zreteľný rytmus a rýchlejšie tempo.
  • Cumbia – rytmus z Kolumbie, Južnej Ameriky, no má v sebe aj africký a európsky vplyv. Spája sa s tropickou a kreolskou chuťou na hudbu.
  • Reggaeton – jamajský vplyv, jeho počiatky sú spojené s Puerto Rico a Panamou. Hudba je príznačná ťažkým basovo – bubnovým rytmom. Najznámejší je krok Zumba hit alebo tzv. crumping.
[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=jDMAJ-f-lz4′]

Zumba teda v sebe zahŕňa tanecaeróbne prvky. V choreografii môže byť zastúpený hip-hop, soča, samba, ale aj bojové umenie, drepy a výpady. Týždenne sa na svete venuje Zumbe asi 14 miliónov ľudí  vo viac ako 140 000 mestách a vo viac ako 150 krajinách. Zumba lekcia trvá zvyčajne hodinu. Cvičenie zahŕňa hudbu rýchlych i pomalých rytmov, rovnako ako cvičenie so záťažou. K dispozícií je 8 rôznych typov tried pre rôzne vekové kategórie a stupne námahy.

1.)    Zumba Gold – určená najmä staršej generácií. Je špeciálne navrhnutá pre potreby seniorov.

2.)    Zumba Toning – cvičenie s tónovacími palicami. Zameriava sa na brucho, paže, stehná, ale aj ďalšie svaly po celom tele. Základom je formovanie tela i srdca.

3.)    Aqua Zumba Zumba – cvičenie v bazéne

4.)    Zumba „kruhový tréning“ – cvičenie s kruhmi

5.)    Zumbatonic – určená pre deti vo veku od 4-12 rokov

6.)    Zumba Gold Tónovanie – starší účastníci s cieľom zlepšiť svalovú silu, držanie tela, pohyblivosť a koordináciu

7.)    Zumba Sentai – cvičenie, ktoré sa zameriava na využitie telesnej hmotnosti pri posilnení tela

8.)    Zumba Fitness – klasické tanečno-aeróbne cvičenie

 [youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=yzJNJfYPmdg’]

Z uvedené vyplýva, že Zumba je bezpečná pre všetky vekové kategórie. Okrem cvičenia tiež rozvíja sociálnosť. V roku 2007 sa začal boom so Zumba oblečením. V roku 2010 vyšla prvá Zumba videohra.

Zumbra program prijali celebrity ako: Jennifer Lopez, Kirstie Alley, Natalie Portman, Emma Watson, Victoria Beckham, Halle Berry a pod. Chcete sa k nim pripojiť aj vy?

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu