Home / Návody / Náš tip na nápoje predvianočných dní

Náš tip na nápoje predvianočných dní

O tom, že Vianoce zbližujú rodinu i priateľov svedčia aj vianočné trhy. Iste ste i vy tento rok niekoho pozvali (alebo ste boli pozvaní) na punč. Atmosféru vianočných trhov si však môžete spraviť aj v teple vášho domova. Okrem toho tradičného nápoja sú hitmi aj tieto: 1. Horiaci grog – zahreje i zabaví Suroviny: 4 cl rumu, 4 kolieska citrónu, 8 cl pomarančového likéru, ½ l čaju, 8 kociek cukru Takto ho môžete pripraviť: 4 poháre na grog predhrejte a vhoďte do nich kocku cukru. Potom pridajte likér a zalejte čajom. Na hladinu položte koliesko citróna. Ďalšiu kocku cukru navlhčenú v rume uložte na lyžičku a tú preložte cez pohár.…

Review Overview

User Rating: 1.41 ( 4 votes)

O tom, že Vianoce zbližujú rodinu i priateľov svedčia aj vianočné trhy. Iste ste i vy tento rok niekoho pozvali (alebo ste boli pozvaní) na punč. Atmosféru vianočných trhov si však môžete spraviť aj v teple vášho domova. Okrem toho tradičného nápoja sú hitmi aj tieto:

1. Horiaci grog – zahreje i zabaví

Suroviny: 4 cl rumu, 4 kolieska citrónu, 8 cl pomarančového likéru, ½ l čaju, 8 kociek cukru

Takto ho môžete pripraviť: 4 poháre na grog predhrejte a vhoďte do nich kocku cukru. Potom pridajte likér a zalejte čajom. Na hladinu položte koliesko citróna. Ďalšiu kocku cukru navlhčenú v rume uložte na lyžičku a tú preložte cez pohár. Následne je čas na „ohnivú šou“. Zmes na lyžičke ihneď zapáľte. Potom si rumový cukor vmiešajte do grogu.

2. Zázvorový životobudič – chrípka nemá šancu

Suroviny: cca 120 g zázvoru, ½ l vodky, 1 citrón, 5 PL medu

Takto ho môžete pripraviť: zázvor nastrúhajte alebo nadrobno nakrájajte, primiešajte do neho med, vodku a citrón nakrájaný na plátky. Zmes lúhujeme cca 72 hodín. Po uplynutí tejto doby šťavu preceďte a zlejte do pripravenej fľaše. Pol deci pred spaním je aj výbornou medecínou proti chrípke.

3. Medový vianočný punč – život si treba osladiť

Suroviny: 1 ½  dcl koňaku, 4 PL medu, 2 dcl vody a 8 cl citrónovej šťavy

Takto ho môžete pripraviť: med zmiešajte s vodou a takto pripravenú zmes rozohrejte. Nechajte prejsť varom a pridajte šťavu z citróna. Premiešanú zmes rozlejte do pohárov a dolejte koňakom. Kolieska citróna pre efekt nemôžu nič pokaziť.

4. Horúca čokoláda  – pre deti a zaľúbencov

Suroviny 3 lyžice instantnej horúcej čokolády, ideálnou alternatívou je tiež čokoláda na varenie, 4 ČL smotany, ½ l mlieka, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 ČL škorice, 2 žĺtky,  ½ PL lyžice hnedého cukru, 4 celé škorice a na ozdobenie napríklad mandle alebo nastrúhané kúsky čokolády

Takto ju môžete pripraviť: čokoládu zmiešajte s mliekom, pridajte smotanu, škoricu a vanilkový cukor. Roztrepaný žĺtok pridajte k zohriatemu mlieku. Potom už stačí iba naliať do šálok a posypať mandľami či kúskami čokolády.

5. Punč pre najmenších – úsmev detí je pilierom Vianoc

Suroviny: 500 ml džúsu z červeného hrozna, 1 l jablkového džúsu, pomarančovú kôru, klinčeky, celú škoricu a trocha šťavy z citróna

Takto ho môžete pripraviť: príprava je veľmi jednoduchá – džúsy sa zohrejú, pridajú sa do nich prísady a zmes sa nechá chvíľu postáť, aby stihla „nasať“ všetky príchute a vône.

 

Tak na Vaše zdravie a krásne sviatky!

 

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu