Home / Láska, sex, vzťahy / Interrupcia áno alebo nie?

Interrupcia áno alebo nie?

Rozhodnutie či podstúpiť interrupciu alebo nie, je pre ženu väčšinou najťažším rozhodnutím v živote. Aké môže mať interrupcia následky a aké sú iné riešenia sa dozviete v tomto článku.

 

Čo je to interrupcia

Interrupcia ľudovo povedané potrat je umelé prerušenie tehotenstva, ktoré sa však môže vykonať iba do 12. týždňa tehotenstva. Cena interrupcie sa pohybuje okolo 250 €, záleží v akom zariadení sa zákrok vykoná.

 

Interrupciu podstupujú najmä mladé matky od 15 do 25 rokov. Ak má dievča menej ako 15 rokov, lekár ma automaticky povinnosť nahlásiť pohlavné zneužívanie maloletej. Dôvodov na podstúpenie potratu existuje veľa. Najčastejšie ide o nízky vek, nedostatok financií, nekompletná rodina alebo napríklad aj kariérny rast.

 

Young man and woman in bed

Ako prebieha celý zákrok

Interrupciu možno rozdeliť na miniinterrupciu a klasickú interrupciu.  Miniinterrupcia sa vykonáva len do 6 týždňa tehotenstva, formou odsatia sliznice maternice. Klasický potrat sa vykonáva do 12 týždňa tehotenstva pomocou lyžice (kyrety).

 

Nevýhody interrupcie

Aj keď ide o profesionálny zákrok pod dozorom lekárov, môžu sa vyskytnúť rôzne problémy. V niektorých sa stáva, že žena po zákroku už nemôže otehotnieť alebo udržať tehotenstvo. Aj keď zriedkavo, ale aj pri samotnom zákroku môžu nastať rôzne komplikácie.

 

Prečo zmeniť názor

Interrupcia je rozhodnutie, ktoré sa už nedá vrátiť späť, preto si ho treba naozaj dobre rozmyslieť. Aj keď zostane žena sama, často sa dá takáto situácia vyriešiť za pomocoi rodiny a priateľov. O pár mesiacov sa tak budete radovať z nového života, za ktorý by ste obetovala čokoľvek.

 

Šetrnejšia interrupcia

Málo mladých žien vie, že okrem klasického potratu existujú potratové tabletky, ktoré sú podľa odborníkov oveľa šetrnejšie. Tabletky fungujú na princípe užívania špeciálnych potratových piluliek, ktoré obsahujú látku Mifepristone nazývanú tiež RU-486. Tieto tabletky sú účinné a povolené len do určitého týždňa tehotenstva. Tablety sa užívajú spolu s podpornými látkami. Predaj RU-486 a potratových tabletiek je len na lekársky predpis!

 

Táto forma interrupcie má však svoje výhody aj nevýhody. Výhodami sú: šetrnejší spôsob, diskrétnosť, nižšia cena

Nevýhodou je, že žena v podstate znáša veľké psychické zaťaženie, pretože plod nie je odobraný rukou lekára ale užitím tabliet, teda ňou samou.

 

 

 

 

clownbusiness / Dollar Photo Club