Home / Šport / Pamätáte si na hračku jojo?

Pamätáte si na hračku jojo?

Na hračku jojo si pamätá asi väčšina z nás. Je tvorená dvomi diskami, ktoré sú vyrobené buď z dreva, plastu alebo kovu. Tieto disky sú spojené osou, okolo ktorej je dlhá šnúrka. Na voľnom konci je akýsi uzlík, ktorý sa obvykle dáva na ukazovák alebo prostredník. V súčasnosti je však táto detská hračka na trochu inej úrovni a nie je určená len pre tých najmenších, čo si asi väčšina z nás myslí.

Šport, vďaka ktorému si môžete i zarobiť

Na trhu nájdete jojo i yoyo, čo sú na prvý dojem takmer totožné názvy, ale rozdiel v nich predsa len je. JoJo je teda klasická verzia detskej hračky, ktorá už bola vyššie spomenutá. Yoyo je takmer totožné, ale šnúrka (string) nie je pripevnená k ose, ktorá spája disky napevno, ale je okolo nej len obmotaná. V praxi to znamená, že ako náhle yoyo vypustíte z ruky, zostane rotovať na konci šnúrky – stringu. Vďaka tomuto je yoyo veľmi populárne, pretože umožňuje vytvárať a skúšať nové triky, ktoré vyzerajú na prvý pohľad možno veľmi zložito, ale po chvíľke venovania sa tomuto modernému športu, by ste si yoyovanie určite obľúbili a snažili sa v ňom aj naďalej zdokonaľovať. Výhodou je, že sa tomuto športu môžete venovať kdekoľvek – doma, vonku, v škole, v obchode …, kde vás len napadne.

yyf-titanium-dream-raw-01-1

Správny výber je veľmi dôležitý

Možno sa väčšina z vás pýta ako vybrať YoYo. Pri výbere by ste si mali dať záležať, pretože existuje niekoľko druhov, ktoré sú určené pre začiatočníkov, pokročilých i pred tých najlepších. Ak sa yoyovaniu začínate len venovať a chceli by ste si vyskúšať tie najzákladnejšie triky, postačí vám plastové yoyo ako je napríklad One, ktoré nájdete v eshope – www.hopsaj.sk.  Pre tých, ktorí už majú s yoyovaním isté skúsenosti a chceli by vyskúšať i zložitejšie triky, je ideálne yoyo OneStar alebo PrtoStar a pre tých najlepších je určené yoyo  DV888, ktoré vám umožní vykonávať i tie najnáročnejšie triky.

Ďalej si môžete vybrať yoyo, ktoré sa vráti (responzívne) a také, ktoré sa nevráti (neresponzívne). Čo sa týka prvého typu, tento typ yoya je vhodný najmä pre začiatočníkov, ktorí sa učia  s yoyom úplne základy. Druhý typ je vhodný pre tých, ktorý sa chcú yoyovaniu venovať na vyššej úrovni, čiže ide aj o zložitejšie triky, ktoré by ste mali pri kúpe tohto typu vedieť ovládať. A nikdy neviete, možno sa vám to bude páčiť až tak, že si vďaka tejto záľube budete aj privyrábať.

Obrázok: hopsaj.sk