Home / Šport / Požičajte si loď a vyrazte na vodu!

Požičajte si loď a vyrazte na vodu!

Voda je živel. A tak, ako v mnohých vyvoláva rešpekt až strach, iných neodolateľne priťahuje. Čím divokejšia, tým lákavejšia. Presne to spája aj všetkých rafterov, profesionálov i víkendových dobrodruhov, ktorí by si bez splavovania divokej vody nevedeli predstaviť svoj život. Rafting v Belej či na inej, pokojnejšej rieke by však neexistoval, nebyť vzniku tohto vodného športu.

Poznáte dejiny raftovania?

rafting rftovanieKde bolo, tam bolo, vznikol rafting

Rafting je adrenalínový šport, ktorý vznikol niekedy na začiatku sedemdesiatych rokov  minulého storočia. To, čo bolo pôvodne eskimáckym či indiánskym plavidlom slúžiacim na zabezpečenie obživy a často jedinou možnosťou preplaviť sa z miesta na miesto sa časom stalo športovou disciplínou. Prišli prvé preteky v kanoe, neskôr vznikli kajaky pre dvoch, až svetlo sveta uzrelo plavidlo pre viacerých členov, aby si divokú jazdu mohli užiť všetci spolu.

Aj vďaka tomu máme dnes tú vymoženosť môcť si v požičanej lodi vyskúšať rafting v Čuňove a zažiť adrenalín, čo zažívali kedysi dávno aj prví rafteri na svojich plavidlách.

Ide sa raftovať!

Po všetkých možných pokusoch, jedno či dvojčlenných kanoe a kajakoch prišiel na svet raft. Loď, ktorá povozí celú rodinu po rieke, aby mali nezabudnuteľné zážitky. Áno, ide to aj takto, existujú predsa i pokojnejšie vody a menej náročné trasy, ktoré zvládnu doslova všetci. Rafting Čuňovo ponúka také možnosti, i keď ide o umelo vytvorený splav.

Aby sme však boli úprimní, hlavný ťahúň pre ozajstných adrenalínových nadšencov sú skôr divoké vody plné prekážok, kde to s človekom hádže na všetky strany.  Zvládnuť niečo také si však vyžaduje dobrú prípravu, pevné nervy a kondíciu.

Rafting bez lode?

I keď nadšencov pre raftovanie stále pribúda, nie každý môže mať doma zbierku kajakov či vlastné kanoe. Zaberá to miesto, nie je to práve najlacnejšie a keď raftujete len príležitostne, ani to nevyužijete. Našťastie, všetky slovenské rieky, ktoré je možné oficiálne splavovať, disponujú aj profi servisom so školenými inštruktormi a samozrejmosťou je i zapožičanie lode podľa výberu jazdy. Nejde však len o loď, mnohí začiatočníci najviac ocenia práve spoločnosť a rady skúseným rafterov, ktorí s nimi na vodu vyrazia, prípadne ich aspoň pred splavom zaškolia a zbavia prípadných obáv.

Ste pripravení na rafting?

Autorské právo: ammit / 123RF Reklamní fotografie