Home / Ostatné / Zaujímavosti / Čo by ste mali poznať z histórie puzzle

Čo by ste mali poznať z histórie puzzle

1-castorland-300-30026-500x500Puzzle, populárna kartónová skladačka, narezaná na malé dieliky, ktoré máte spojiť do celistvého obrázku. Najkrajšie na tom všetkom je, že je to zábava pre každého. Na trhu nájdete detské puzzle s 24 dielikmi, ale aj skladačku pre úplných bláznov, lebo čo iné sa dá povedať o niekom, kto poskladá 10-tisíc maličkých dielikov do jedného veľkého obrazu? Okrem toho si môžete vybrať vášmu srdcu blízky motív – prírodu, mestá, autá či známe obrazy. Kde začali puzzle svoju životnú púť?

Puzzle a ich história


Táto legendárna skladačka začala svoju životnú púť v roku 1767 v hlave Johna Spilsbury. John bol anglický rytec a kartograf a práve jemu napadlo, že na drevenú dosku prilepí mapu a rozpíli ju na menšie dieliky podľa hraníc štátov. A tak vznikli prvé puzzle z dreva. Pôvodne to bola pomôcka pre detí, aby ich začal viac baviť zemepis, lebo John vedel, že škola hrou je správnou cestou, ako zaujať deti a zároveň ich niečo naučiť. Až o sto rokov neskôr sa na trhu objavili puzzle, na ktorých bola parná lokomotíva a bola to hračka bez „postranných“ účelov deti niečo naučiť.

2-dino-1000-541184-500x500Prečo sa stali fenoménom

Prečo sa puzzle stali fenoménom? To je otázka za milión bodov, ale s najväčšou pravdepodobnosťou je to kvôli ich univerzálnosti – zabavia deti, mladých, ale aj seniorov. Ak ste niekedy puzzle skladali, viete, že je to skvelý reset pre prepracovanú hlavu. Okrem toho, že si pár nadšencov poskladá puzzle v obývačke na koberci, v skladaní sa organizujú aj rôzne súťaže, preteky a dokonca majstrovstvá sveta. Takže ak niekto pochybuje, či sú puzzle fenoménom, tu je odpoveď – svet ich pozná takmer 250 rokov a stále sú rovnako obľúbené ako v prvé dni.

Ako pomáhajú deťom

Puzzle môžeme s pokojným svedomím zaradiť do kategórie interaktívnych hračiek. To sú také, ktoré deti zabavia a zároveň aj niečo naučia. A ako pomáha táto kartónová skladačka deťom? V prvom rade si deti skladaním puzzle zlepšujú jemnú motoriku, potom to je rozvíjanie predstavivosti, logického myslenia, trpezlivosti a v útlejšom veku aj rozoznávaniu farieb a tvarov. Máte chuť kúpiť si skladačku a pustiť sa do nej? Navštívite stránku i-puzzle.sk a nájdite si svojho favorita.