Home / Vyberáme / Fitness plán: Ako často je treba cvičiť?

Fitness plán: Ako často je treba cvičiť?

Toto je častá otázka, ktorá trápi väčšinu začiatočníkov, ktorí by aj chceli cvičiť, ale nevedia ako, ani ako často. Ako často teda cvičiť, aby vaše cvičenie malo zmysel a ukázali sa reálne výsledky?

Domáci fitness po vašom

Na úvod rada nad zlato: Každý pohyb sa ráta. Ak ale chcete cvičením dosiahnuť badateľné výsledky v dohľadnom čase, je treba cvičiť pravidelne a poctivo. Ani to najkvalitnejšie fitness oblečenie vám totiž negarantuje, že schudnete alebo spevníte, čo spevniť chcete, ak pri cvičení nebudete dôslední.

Koľkokrát za týždeň by ste mali cvičiť?

Cvičte vždy, keď môžete

Po pravde, neexistuje všeobecne platný model, ani rada, ktorá by zaručovala skvelé výsledky. Nedá sa teda povedať: „Keď budete cvičiť trikrát do týždňa aspoň pol hodinu s využitím skvelých fitness pomôcok, úspech je zaručený.”

To, ako často je dobré cvičiť, ovplyvňuje mnoho faktorov, predovšetkým vaša fyzická kondícia, ciele, ktoré chcete cvičením dosiahnuť a tiež typ cvičenia.

Kto nikdy necvičil, nemôže očakávať zmeny behom týždňa, i keď zrejme postačí menej zložité cvičenie. Kto je naopak na pohyb zvyknutý, jeho telo si spomenie a naštartuje sa skôr, avšak bude potrebovať väčšiu záťaž, aby bolo vidieť reálne zmeny k lepšiemu.

Účinný fitness minimálne trikrát do týždňa

Vo všeobecnosti však platí, že na dosiahnutie viditeľných zmien, teda zhodenie prebytočných kilogramov, alebo vyrysovanie istých svalových partií, je nevyhnutné cvičiť aspoň tri až päťkrát týždenne. Pravdaže, od vašich očakávaní a predispozícií závisí aj typ cvikov, prípadne zaťaženie pri cvičení.

Predovšetkým sa sústreďte na to, aby ste mali z pohybu radosť, nech už si zacvičíte jogu, alebo si vonku zabeháte. A kto sa chystá dvíhať činky, nezabudnite si aj dobré fitness rukavice. Najmä však veľa odhodlania a motivácie, to budete potrebovať najviac.