Home / Návody / Z čoho všetkého by sme mali odvádzať dane a nevieme o tom?

Z čoho všetkého by sme mali odvádzať dane a nevieme o tom?

Povinnosť platenia daní je na Slovensku veľmi obľúbenou témou. V úvodzovkách. Dane na nás číhajú na každom rohu a ukrajujú nám z našich ťažko zarobených peňazí. Sú však aj ďalšie segmenty, kde sa daňovej povinnosti nevyhnete.

Daň z predaja nehnuteľnosti

Podnikať s nehnuteľnosťami nemusí byť vždy také jednoduché. Ak si myslíte, že kúpite, následne prerobíte a predáte byt, budeme vás musieť sklamať. Nepríjemná daň z predaja nehnuteľností si vás nájde aj tu. Aby ste túto daň obišli, musíte byť majiteľom nehnuteľnosti niekoľko rokov alebo musíte nehnuteľnosť zdediť.

Daň z prenájmu

Namiesto predaja sa rozhodnete byt prenajať? Aj v tomto prípade vás sklameme. Daň musíte zaplatiť aj z prenájmu a okrem toho by ste mali mať otvorené podnikanie, inak ide doslova o čierny nezdanený príjem. Veľa ľudí sa snaží svoje dane optimalizovať tak, že prenajímajú nehnuteľnosť na čierno,  no riskujú tak nepekné udanie od susedov alebo od samotných nájomníkov v prípade, že ich nepoznajú.

Kúpa a predaj kryptomien

Obchodujete s Bitcoinom a ostatnými kryptomenami? Gratulujeme, aj z tohto príjmu musíte štátu odviesť daň. Teda najmä v prípade, že si zarobené peniaze necháte poslať na váš osobný účet v slovenskej banke. Legislatívne tento sektor ešte nie je poriešený, no skúste daňovákom vysvetliť, odkiaľ sa vám zjavili

Daň z výhry

Vedeli ste, že daň musíte odviesť aj v prípade, že prevezmete výhru, ktorú ste vyhrali v akejkoľvek verejnej súťaži? Ak vyhráte auto v hodnote 40 000 €, budete musieť niekde zohnať peknú sumičku na zaplatenie dane z kúpy tohto auta. To môže vyústiť práve až k predaju danej výhry a kúpenia niečoho lacnejšieho, za čo, čuduj sa svete, tiež zaplatíte daň.

Kde všade vás najviac prekvapila daňová povinnosť? Mali ste kvôli nevedomosti problémy s daňovým úradom?