Home / Bývanie / Som pripravený na vykurovaciu sezónu?

Som pripravený na vykurovaciu sezónu?

S jeseňou a chladným počasím prichádza každý rok nová vykurovacia sezóna, vďaka ktorej si doma dokážeme vykúzliť naozajstné teplo domova. Kúriť sa dá rôznymi spôsobmi, no teplo z rodinného krbu asi nič na svete  nenahradí. Samozrejme, nie každý má možnosť takto sa doma zahriať a to najmä ľudia, ktorí žijú v bytoch. Majitelia rodinných domov však vedia, čo vie ich domácnosť v zime rozpáliť a preto má väčšina stavieb kozub, kachle alebo pec. Nie je nič krajšie, ako pohľad na plameň v rodinnom krbe, pri ktorom môžete každý deň oddychovať a vychutnávať si pôžitok z vlastného tepla. Aby vaše príjemné chvíle nič nenarušilo, mali by ste sa na vykurovaciu sezónu pripraviť ešte skôr, ako vonku zavládnu poriadne mrazy.

Najlepším predpokladom ako dosiahnete dokonalé spaľovanie vo vykurovacom zariadení a tým aj jeho dlhú životnosť je správy výber paliva a jeho využívanie. Ak máte doma krby alebo kachle, používať by ste mali dobre vysušené drevo, ktoré bolo niekoľko mesiacov uskladnené v suchých podmienkach. Samozrejme treba myslieť aj na veľkosť dreva, ktoré by malo byť nakálané tak, aby sa vám do krbu bez problémov zmestilo. Ak si chcete doma prikúriť, nikdy nepoužívajte odpad a chemicky upravené alebo spracované drevo. Dobrý výber nie sú ani brikety, ktoré toto prírodné palivo nikdy nenahradia a budú vás stáť viac ako zásoby dreva. Častým problémom pri briketách je, že sú do nich primiešavané aj odpady a tým pádom vaše vykurovanie už nebude ekologické. Ešte predtým, ako sa rozhodnete prvýkrát po dlhej dobe v kozube zakúriť, poriadne  ho skontrolujte a vykonajte jeho základnú údržbu. Zabudnúť by ste nemali ani na komín, ktorý pri kúrení zohráva veľmi dôležitú úlohu. Najlepšie je nechať ho skontrolovať  a vyčistiť kominárovi, ktorý to urobí profesionálne a spoľahlivo. Myslite však aj na to, že pravidelné vymetanie komína je definované vo vyhláške a kontrola by sa mala vykonať aspoň raz za 4 mesiace.

Okrem týchto úprav treba mať pred vykurovacou sezónou pripravené aj náradie, ktoré budete počas kúrenia využívať. Vyčistiť bude treba aj sklo,  no nepoužívajte na to žiadne agresívne chemické prípravky. Najlepším spôsobom ako ho vyčistiť je použiť navlhčený novinový papier, jemnú handričku alebo suchý čistič určený presne na tento druh skla. Ešte predtým, ako v krbe, kachliach alebo peci prvýkrát zakúrite skontrolujte, či je ohnisko od nadbytočného popola vyprázdnené. Ak ste splnili tieto základné kroky, môžete vykurovacie zariadenie naplniť drevom a čakať, kým teplota vonku klesne. Ak doma nemáte žiadne spomínané vykurovacie zariadenie a túžite po niektorom z nich vyberte si to, pre ktoré je vaša stavba domu vhodná. Krby, kachle a ani pece nie sú jednodňovou záležitosťou a zaobstarať si ich treba ešte počas leta.