Home / Bývanie / Výber vankúša netreba podceňovať

Výber vankúša netreba podceňovať

Počas zariaďovania detskej izby alebo spálne premýšľame nad tým, aký matrac či posteľ zvoliť. Pri vankúši však mnohokrát siahneme po prvých kúskoch, ktoré uvidíme. A to je chyba. Jeho výber a kúpu by sme nemali podceňovať. Veľkou časťou sa podieľa na tom, ako sa nám spí.

Vankúš pre dospelého

Vankúš pre dospelého môže byť väčší ako ten detský, no nemal by mať príliš veľké rozmery. Medzi najpredávanejšie typy sa radí rozmer 70 x 90 cm, no zvoliť môžete aj menší 50 x 70 cm. Základom je to, aby plecia na vakúši už neboli. Keď si teda ľahnete, vankúš by mal končiť tesne nad nimi.

Pri nákupe sa stretnete s bežnými typmi, ale aj tými anatomickými. Druhá možnosť je pre chrbticu lepšia. Hlave poskytuje vyššiu oporu. Je taktiež veľmi príjemný.

Tvrdosť vankúša sa následne odvíja od toho, ako radi spíte. Tí, ktorí preferujú skôr spánok na chrbte alebo bruchu, by mali zvoliť mäkší typ. Ak radšej spíte na boku, siahnite po tvrdšej verzii.

Vankúš pre dieťa

Detský vankúš by mal byť spravidla mäkší. Dieťaťu musí poskytovať vyšší komfort, vďaka ktorému sa mu bude lepšie spať. Na druhej strane, vankúš musí mať aj vlastnosť prispôsobenia sa. Vhodná je napríklad pamäťová pena.

Dôležitý je aj samotný obal vankúša. Detská tvár je citlivá, preto je dobré vybrať materiál, ktorý je prírodný a hypoalergénny. Veľmi obľúbená je napríklad bavlna. Tá je mäkká a príjemná na dotyk.

Detský vankúš by sa mal taktiež jednoducho prať. V práčke bude častejšie ako ten dospelácky. Deti počas noci slintajú, prípadne môžu vankúš ušpiniť iným spôsobom.

Set vankúš a paplón

Ak by ste pri nákupe chceli vybrať všetko naraz, zvoliť si môžete paplón a vankúš set. Často je výhodnejší, pretože je lacnejší. Nehovoriac o tom, že nákup bude omnoho rýchlejší, pretože dve základné veci pre spánok kúpite naraz.

Veľkou výhodou setov je to, že bývajú od tej istej značky. Sú teda rovnako spracované a na ich výrobu je použitý ten istý, alebo veľmi podobný materiál.