Home / Vyberáme / Chcete sa zbaviť stresu a napätia? Vyskúšajte známe liečivé rastliny

Chcete sa zbaviť stresu a napätia? Vyskúšajte známe liečivé rastliny

Chcete sa zbaviť stresu a napätia? Vyskúšajte známe liečivé rastliny

Prežívate náročné obdobie, máte veľa povinností a bojujete s nervozitou či úzkosťami? Každý sa potrebuje uvoľniť a zbaviť nadmerného stresu. Pomôcť vám môžu známe liečivé rastliny, ktoré ponúka prírodná lekáreň. Prečítajte si, ktoré bylinky vám pomôžu zbaviť sa napätia, nepríjemných pocitov aj depresie.

Valeriána lekárska – Valeriana officinalis

Valeriána, inak nazývaná tiež kozlík, má krásne biele až jemne ružové kvietky a dorastá do výšky 1,5 metra. Z koreňov tejto bylinky sa najčastejšie varí čaj, no obľúbená je aj tinktúra.

Ak vás trápia výkyvy nálad, úzkostné stavy alebo nadmerný stres, vyskúšajte čaj z valeriány lekárskej. Je známa tým, že prispieva k upokojeniu nervového systému, čím znižuje napätie a pomáha s nespavosťou. Kozlík si uvarte aj v prípade, že máte bolestivú menštruáciu či bolesti žalúdka.

Ľubovník bodkovaný – Hypericum perforatum

Už naši predkovia poznali blahodarné účinky tejto bylinky, ktorú nazývali trezalkaĽubovník bodkovaný má, ako už z názvu vyplýva, bodkované kvietky, z ktorých vyteká červená šťava.

Trezalka má sedatívne účinky a užíva sa najčastejšie vo forme čaju a tinktúry. Pomôže vám pri poruchách spánku, nervových poruchách a tiež pri podráždení. Mnohí ľudia si jej účinky chvália aj pri opakujúcich sa migrénach. Odborníci však upozorňujú, že odvar z trezalky by ste nemali konzumovať dlhodobo, maximálne dva mesiace.

 

Vedeli ste, že…

… ľubovník bodkovaný sa nesmie užívať pred opaľovaním? Hrozí poškodenie pokožky a vznik pigmentových škvŕn.

 

Medovka lekárska – Melissa officinalis

Táto voňavá bylinka patrí medzi známe liečivé rastliny. Medovka sa teší veľkej obľube, za čo vďačí veľkému množstvu liečivých účinkov. Nenápadná zelená rastlinka vám pomôže v boji s menštruačnými bolesťami, častými zmenami nálad aj s nespavosťou.

Medovka lekárska je účinnou zbraňou proti stresu, napätiu či vysokému krvnému tlaku a búšeniu srdca. Ak sa vám stáva, že sa večer prevaľujete v posteli a vaše myšlienky vás nenechajú spať, vypite hodinu pred spaním čaj z medovky.

Chcete sa zbaviť stresu a napätia? Vyskúšajte známe liečivé rastliny

Rozchodnica ružová – Rhodiola rosea

Na Sibíri, odkiaľ táto bylinka pochádza, sa vraví, že kto pije čaj z rozchodnice, ten sa dožije aspoň sto rokov. Pomáha nielen fyzickému zdraviu, ale priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie. Pre svoju zlatistú farbu kôry dostala názov zlatý koreň.

Vedeli ste, že…

… rozchodnica ružová zvyšuje koncentráciu a zlepšuje pamäť?

 

Rozchodnica ružová vás zbaví nervozity aj napätia. Ak si potrebujete dopriať relax a uvoľniť myseľ, vyskúšajte tinktúru z tejto zázračnej rastliny. Rozchodnica má priaznivé účinky aj v boji proti bolestiam hlavy, ktoré často sprevádzajú stres. Okrem toho stimuluje nervový systém a harmonizuje organizmus.

Známe liečivé rastliny vo vašej dennej rutine

Často sa stáva, že ľudia sa nedokážu ani večer zbaviť myšlienok na prácu. Dlhodobé napätie a stres sa však negatívne podpisujú na vašom zdraví.

Zmeňte to a doprajte si každý večer chvíľku pre seba. Zapáľte si sviečky, doprajte si chutnú šálku voňavého čaju a začítajte sa do obľúbenej knihy. Vaša myseľ si potrebuje oddýchnuť od celodenného napätia a starostí.

Chcete sa zbaviť stresu a napätia? Vyskúšajte známe liečivé rastliny

Ak obľubujete príjemnú masáž, vyskúšajte masážne oleje z liečivých rastlín. Obľúbený je napríklad ľubovníkový olej, ktorý uvoľňuje stuhnuté svalstvo. Aplikovať ho môžete aj na oblasť spánkov, vďaka čomu sa zbavíte bolesti hlavy a migrény.

 

Dnešná rýchla doba pôsobí mimoriadne stresujúco. Preto niet divu, že ľudia čelia psychickým problémom, úzkostiam, stresu alebo nespavosti. Ak chcete zlepšiť svoj duševný stav a odstrániť tieto ťažkosti, vyskúšajte silu liečivých rastlín.