Home / Cestovanie / Kedy prezuť auto na letné?

Kedy prezuť auto na letné?

Kedy prezuť auto na letné?Odborníci radia: hlavne sa neponáhľajte

Podľa kalendára by sa mohlo zdať, že jar je už dávno v plnom prúde, počasie by malo byť teplé a cesty suché. Realita posledných dní nám však ukázala opak. Zima ešte nepovedala posledné slovo a namiesto na Vianoce nám priniesla snehovú nádielku okolo Veľkej noci.

Priznajte sa, aj vy ste sa ponáhľali s prezutím na letné gumy a potom sa váš nový Opel Crossland na cestách trápil?

Kedy prezúvať na letné podľa odborníkov?

Výrobcovia pneumatík odporúčajú výmenu až vtedy, ak v noci nemrzne a cez deň sa teploty vyšplhajú na dvojciferné čísla. Nemusíte sa báť toho, že by ste si zimné pneumatiky za tých pár týždňov navyše zničili. Dnes sú totiž odolnejšie voči vyšším teplotám ako tie v minulosti. Takže ak žijete v severnejších oblastiach Slovenska, radšej si ešte chvíľu počkajte a vozte sa na zimných. Letné počkajú. V prípade, ak si pneumatiky neprezúvate sami, vyhnete sa tiež návalom v pneuservisoch.

 

Takže, hlavne sa neponáhľajte! Veď, usúďte sami. Nič neriskujete, ak si ponecháte zimné pneumatiky o pár týždňov navyše. Avšak ak vás v jarných mesiacoch ešte prekvapí sneh a mráz a vy budete na cestách, riskujete dosť. Dvojnásobne to platí v prípade mestských áut, napríklad Opel Astra či Opel Corsa, pri ktorých majitelia akosi prirodzenejšie inklinujú ku rýchlej výmene zimného za jarný šat.