Home / Bývanie / Aké funkčné vlastnosti predstavujú matrace z pur peny?

Aké funkčné vlastnosti predstavujú matrace z pur peny?

Aké funkčné vlastnosti predstavujú matrace z pur peny?Spánok „ako v perinke“ nie je výsadou len pre bábätká či deti vo vývoji. Zdravý spánkový biorytmus a pohodlie na lôžku si potrebujeme zabezpečiť v každom veku. Tomu podlieha aj výber matracov. Viete sa však sami dobre zorientovať v aktuálnej ponuke a vybrať si podľa zdravotného stavu a vlastných priorít ten najvhodnejší matrac? Ak nie, nechajte sa inšpirovať naším dnešným opisom výhod penových matracov z pur peny.

O penových matracoch v skratke

Najväčší boom zaznamenali penové matrace v prvej polovici 20. storočia. Podnietil to vysoký záujem o nové možnosti v oblasti čalúnenia a skvalitnenia každodenného spánku na lôžku. Približne v tom istom čase sa po objave polyuretánu začali vyrábať odolné peny pre kvalitnejšiu výbavu sedačiek, detských, študentských a rovnako aj manželských postelí. O penové matrace je aj aktuálne veľký záujem. Môže za to taktiež náš vlastný hektický spôsob života. Nedostatok spánku sa snažíme kompenzovať aspoň pohodlím na lôžku.

Pri výbere vhodnej peny si svoj matrac okamžite zamilujete

Spánok na matraci síce má byť pohodlný, ale pre naše zdravie by to bolo nepostačujúce. Matrace sú v priamom kontakte s ľudskou chrbticou a pohybom končatín na lôžku. Nielen svojím poťahom, ale aj jadrom a výplňou vytvárajú rozličný tlak – dôsledkom toho je, že naše telo sa na niektorých miestach viac a inde menej prehlbuje. Ani jedna z týchto pozícií nie je pre ergonómiu tela výhodná. Na to varujú aj špecialisti na výber matracov v matracentrum. Štandardne sú pre zdravého človeka najviac vyhovujúce stredne tvrdé až tvrdšie matrace.

A čo majú obsahovať? Ak hľadáte najlepší pomer ceny a kvality, tak vašu pozornosť si zaslúži pur pena. Je obľúbeným, ľahko dostupným materiálom. Jeho najväčšou výhodou sa stáva elasticita a tvarová stálosť pri vyššej hustote a nosnosti. Penové matrace z pur peny sa vyznačujú menšou hmotnosťou, čo vám umožňuje ľahko s nimi manipulovať, poprípade preniesť ich na iné, dočasné lôžko.

Ich poťahy sú špeciálne ošetrené prírodnými olejmi či gélmi pre alergikov, astmatikov alebo na upokojenie svalového napätia v končatinách. Pozor na matrace z viacerých druhov pien. Ide o tzv. sendvičové modely, ktoré nemusia vyhovovať vášmu zakriveniu chrbtice či iným problémom s pohybovým aparátom.