Home / Bývanie / Čo znamená protipožiarna odolnosť a prečo je dôležitá?

Čo znamená protipožiarna odolnosť a prečo je dôležitá?

Čo znamená protipožiarna odolnosť a prečo je dôležitá?

Čo znamená protipožiarna odolnosť a prečo je dôležitá?

Jednoducho povedané, ak vám nebodaj vzbĺkne dom alebo pracovná budova, skutočne záleží na materiáloch z akých sú postavené. Podľa toho sa dá totiž určiť, či sa oheň bude šíriť a v akom rozsahu, prípadne ako rýchlo sa ho podarí zahasiť. Materiály na stavbu budov prechádzajú určitými testami, napríklad schopnosťou zabrániť šíreniu plameňa alebo dymu. Skúšky požiarnej odolnosti konštrukčného prvku zahŕňajú stanovenie jeho reakcie pri pôsobení určitých tepelných a tlakových podmienok. Protipožiarne panely vyšli z týchto testov ako víťaz. Prečo je to tak?

Sendvičové panely vďaka tenkému jadru z polyuretánu vykazujú vysokú žiaruvzdornosť a sú certifikované. Vďaka vlneniu plechu na povrchu vydržia aj značný tlak, ktorý pôsobí počas horenia.

Aké normy sa používajú pri určovaní požiarnej odolnosti?

Britské (BS 476), ktoré sú najčastejšie používanými, a Európske normy (EN 1363 až 1366). Podľa európskych noriem sa majú všetky stavebné prvky a konštrukcie testovať a klasifikovať s ohľadom na ich požiarnu odolnosť a dymotesnosť podľa systému označovania príslušných vlastností písmenami. Napríklad R, E alebo I indexom, ktorý vyjadruje čas počas ktorého je zachovaná príslušná vlastnosť.

Čo presne znamenajú indexy R, E a I?

  • Nosnosť R – sa týka stability jednotlivých stavebných častí aj celej konštrukcie v prípade vzniknutého požiaru.
  • Uzavretie priestoru E – tento index sa týka schopnosti zadržiavať dymové plyny v oddelenom požiarnom úseku.
  • Tepelná izolácia I – ako názov napovedá, jedná sa o schopnosť zabrániť prenosu tepla z jedného požiarneho úseku do ďalšieho.

Vďaka čomu sú Pur sendvičové panely také odolné?

Ako sme si už spomenuli, sendvičové panely sa skladajú z dvoch vrstiev pozinkovaného plechu a medzi nimi je jadro s výplňou. Poznáme pur panely, ktorých jadro tvorí výplň z polyuretánovej peny. Tá sama o sebe vykazuje dobré protipožiarne vlastnosti. Jadro je oproti iným tenké a nerozpína sa, preto sú tieto panely dobrou voľbou.

Okrem pur panelov poznáme ešte aj pir panely, ktorých jadro je obohatené o izokyanurátové väzby, ktoré zaručujú samozhasínanie PIR peny, čím vykazuje ešte vyššiu požiarnu odolnosť.

Oba typy sendvičových panelov vďaka týmto skvelým vlastnostiam dokážu dlhšie odolať pôsobeniu ohňa, a teda ochrániť objekt pred deštruktívnou silou požiaru.

Podľa čoho si vyberať sendvičové panely?

Ako každý stavebný prvok, aj strešné a stenové panely musia spĺňať určité protipožiarne vlastnosti. Pri výbere panelov si nechajte poradiť od profesionálov a žiadajte aj certifikáciu k nahliadnutiu. Protipožiarne panely majú dvojité kovové obloženie, deklarujú žiaruvzdornosť, a preto sú vhodné na priemyselné aj bytové fasády. Požiarna odolnosť je vždy vyjadrená v triedach, ktoré sa značia v číslach. Napríklad EI 90, kedy sendvičová stena dokáže odolať až 90 minút prieniku ohňa.

Protipožiarne panely sú preto vhodné ako obloženie nielen na steny, ale aj strechy budov. Výber tejto protipožiarnej ochrany by sa určite nemal podceňovať pretože v hre je nielen majetok, ale aj zdravie ľudí. Pur sendvičové panely tieto náročné kritériá spĺňajú a okrem toho vynikajú aj priaznivou cenou.