Home / Návody / Ako na zazimovanie pre stavebné stroje

Ako na zazimovanie pre stavebné stroje

Ako na zazimovanie pre stavebné strojeStavebné stroje sú konštruované tak, aby spoľahlivo fungovali aj v nehostinnom prostredí, podmienkou však je, aby ste sa o ne dobre starali. To platí okrem rutinnej údržby aj pri ich zazimovaní. Poradíme vám, na čo si dať v rámci prípravy strojov na zimu pozor.

Základom je čistota

Pravidelné čistenie stavebných strojov je dôležité aj počas sezóny, pred zazimovaním by ste mu však predsa len mali venovať zvýšenú pozornosť. Usadené blato a nečistoty totiž môžu spôsobiť koróziu kovových častí stroja a poškodenie rôznych tesnení, hadíc či ďalších gumových dielov. Aby ste zabránili ich popraskaniu, ošetrite ich po dôkladnej očiste vhodným ochranným prípravkom.

Samozrejmosťou by malo byť aj ošetrenie hrdzavejúcich súčastí strojov. Ak budete túto činnosť odkladať, korózia sa môže rozšíriť natoľko, že budete musieť danú súčiastku vymeniť. Hlboká hrdza totiž nie je voľným okom viditeľná.

Pozor na ľad

Voda je v zime spolu s mrazom nepriateľom číslo jeden. Pri zamŕzaní totiž zväčšuje svoj objem a môže spôsobiť mechanické poškodenie dôležitých prvkov stavebného stroja. Pri čistení si teda dajte pozor, aby voda nezatiekla tam, kam nemá.

Rýchlemu vysušeniu pomáha aj umiestnenie stroja do dobre vetraných priestorov s prirodzeným prúdením vzduchu. Ideálne je, ak sú priestory vykurované, resp. aspoň temperované.

Premažte pohyblivé časti

Prudké zmeny teplôt majú nepriaznivý vplyv aj na mazivá v stavebných strojoch. Tie by mohli vysychať, čo by spôsobilo zatuhnutie pohyblivých častí stroja a mohlo by tiež naštartovať koróziu. Či už ide o bager, minibager alebo iný stroj, predtým, ako mu doprajete zimný spánok, uistite sa, že sú všetky potrebné časti dôkladne premazané.

Batérie pre stavebné stroje patria do tepla

Akumulátorové batérie strojov a mínusové teploty sa nemajú príliš rady. S klesajúcou teplotou sa zintenzívňuje proces samovybíjania a klesá ich využiteľná kapacita. Problémom je, že v stavebných strojoch sú, rovnako ako v automobiloch, používané olovené akumulátory. Ak taký akumulátor necháte vo vybitom stave dlho, nastane proces tzv. sulfatácie, ktorý ho vo väčšine prípadov nenávratne poškodí.

Batérie by ste teda mali vždy skladovať v teple – ak priestory pre stavebné stroje nie sú temperované, batérie vyberte a skladujte samostatne. Pred uskladnením nezabudnite batériu nabiť, prípadne doliať elektrolyt. Pri bezúdržbových batériách doliatie nie je potrebné.

Aby vám nezamrzli kvapaliny

To isté, čo pre vodu, platí aj pre chladiacu kvapalinu. Do chladiacej sústavy stavebných strojov by ste mali dopĺňať iba nemrznúcu zmes. Tá však musí byť namiešaná v správnom pomere s ohľadom na predpokladané zimné teploty. Pri príliš veľkom množstve destilovanej vody môže byť bod mrazu kvapaliny príliš vysoko a tuhé mrazy tak môžu spôsobiť jej zamrznutie. Dôsledkom je, samozrejme, poškodenie chladiča, čerpadla či chladiaceho potrubia.

Bod mrazu chladiacej kvapaliny by ste teda mali pred každou zimou skontrolovať. Nezabudnite ani na pravidelnú výmenu chladiacej kvapaliny podľa servisných intervalov špecifikovaných výrobcom stroja. Kvapalina totiž starne a aditíva, ktoré sa starajú o ochranu častí chladiacej sústavy časom degradujú.

Okem vody a chladiacej kvapaliny môže zamrznúť aj nafta. Pred zazimovaním teda nezabudnite do palivovej nádrže pridať vhodné aditívum. V nádrži nenechávajte zbytočne veľa paliva, úplne ju vyprázdniť však tiež nie je vhodné – palivová sústava by sa mohla zavzdušniť. Po pridaní aditíva stroj naštartujte a nechajte motor chvíľu bežať, aby sa aditivované palivo dostalo do celej palivovej sústavy.

Nechcete riešiť údržbu a zazimovanie? Riešením je požičovňa stavebných strojov

Ak vám obstarávanie, servis a zazimovanie strojov ukrajujú z času, ktorý by ste mohli využívať efektívnejšie, existuje aj iné riešenie. Požičovňa stavebných strojov dodá vášmu strojovému parku flexibilitu bez vysokých nákladov a starostí.