Home / Návody / Bez čoho nepripravíte výnimočnú pizzu?

Bez čoho nepripravíte výnimočnú pizzu?

Bez čoho nepripravíte výnimočnú pizzu?

Prevádzkujete pizzeriu, či inú gastro prevádzku, v ktorej svojím zákazníkom servírujete pizzu na dennej báze? Uvedomujete si, že súčasného náročného zákazníka nezaujmete šedým priemerom, a tak by ste chceli kvalitu vašej pizze povýšiť na vyššiu úroveň? Čítajte ďalej a dozviete sa prostredníctvom akých krokov sa vám to môže podariť.

Cesto je základ

Môže to síce znieť ako klišé, no základom každej kvalitnej pizze je bezpochyby cesto. Bez kvalitného, vláčneho, na okrajoch jemne chrumkavého cesta vaša pizza nikdy nebude považovaná zákazníkmi za výnimočnú. Na to, aby ste dosiahli túženého výsledku v podobe lahodného cesta, je dôležité, aby ste si okrem výberu surovín (múka, droždie, olivový olej atď.) dali záležať najmä na postupe jeho spracovania.

Cesto by ste mali miesiť dôsledným hnetením minimálne 5 minút resp. až do momentu, pokým nebude celistvé a elastické. Cesto môžete miesiť ručne, avšak pri veľkom objeme jednoznačne odporúčame použiť miesič cesta na pizzu, pomocou ktorého takmer bez námahy dosiahnete správnu konzistenciu cesta. Po umiesení je potrebné nechať cesto dôkladne vykysnúť (minimálne 45 minút), aby bolo pripravené na vyvaľkanie a vyformovanie do typického kruhového tvaru korpusu.

Kvalita je viac ako kvantita

Akonáhle máte pripravené cesto, prichádza etapa, kedy je potreba na cesto naniesť omáčkový základ a konkrétne suroviny typické pre danú pizzu. V tejto fáze by ste mali jednoznačne uprednostniť kvalitu pred kvantitou. V našich zemepisných šírkach tomu býva však častokrát naopak. Väčšina gastro prevádzok pripravujúcich pizzu ponúka možnosť vybrať si z nekonečného zoznamu druhov pizze pozostávajúcich z ešte väčšieho počtu surovín (veľakrát na úkor kvality), ktoré sa k sebe navyše častokrát chuťovo vôbec nehodia. Preto ak pôjdete cestou kvalitných, starostlivo vyberaných surovín a zamyslíte sa nad vhodnosťou ich vzájomnej chuťovej kombinácie, máte takmer vyhrané. Potom už len správne upiecť, naservírovať a popriať zákazníkovi dobrú chuť.

Nepodceňte vybavenie

V neposlednom rade by ste sa mali tiež zamyslieť nad kvalitným vybavením vašej kuchyne prispôsobenej na prípravu pizze. Akonáhle budete mať vhodné vybavenie, celá príprava pizze bude oveľa ľahšia či už po časovej, alebo fyzickej stránke. Medzi povinnú výbavu by mali patriť zariadenia ako miesič na cesto, delička, formovačka, kysiareň, kolieskový krájač, lopata na pizzu, či kruhový podnos, na ktorom sa bude vami pripravená pizza reprezentatívne vynímať.

Akonáhle pri príprave pizze zvolíte nami odporúčaný „chodníček“, vyhnete sa neželaným skratkám a dáte si záležať na každom kroku, bezpochyby dorazíte do destinácie s názvom „Pizza – výnimočná“.