Home / Návody / Vyberáte pracovné oblečenie pre svojich zamestnancov? Poradíme vám ako na to

Vyberáte pracovné oblečenie pre svojich zamestnancov? Poradíme vám ako na to

Vyberáte pracovné oblečenie pre svojich zamestnancov? Poradíme vám ako na toSú isté zamestnania pri ktorých je špecifické pracovné oblečenie samozrejmosťou. Toto oblečenie musí spĺňať požiadavky pracoviska a zodpovedať pracovnej úlohe. Reč je napríklad o zváračoch, robotníkoch na stavbách, ale aj kaderníkoch či hasičoch.

Dnes už ale nie je pracovná uniforma nevídaný nápad ani na pracoviskách, kde to nie je úplne nevyhnutné. Môže to byť dokonca aj bežný obchod so zmiešaným tovarom, kde natrafíte na drogériu, hračky, ale aj záhradnú kosačku či elektrický bicykel. Spoločná uniforma totiž vyjadruje príslušnosť k danej firme a môže posilňovať pocit spolunáležitosti. Zároveň môže niesť určitý charakteristický rys spoločnosti a odkaz pre zákazníka. Napríklad ak na pracovnom outfite zamestnancov v pizzerií dominuje kamenná pizza pec, je to jasná správa o tom, že si tu na poctivom pečení pizzy dávajú ozaj záležať.

Na čo myslieť pri výbere oblečenia?

Okrem toho, aby vydržalo čo najdlhšie, je dôležité myslieť aj na to, aby bolo zamestnancom oblečenie pohodlné a spĺňalo potreby spojené s konkrétnou pracovnou činnosťou. Či už vyberáte blúzku, sako, zásteru, nepremokavé nohavice či pevné topánky, kvalitné pracovné oblečenie je základom pre dobre odvedenú prácu. Zároveň v istých prípadoch môže chrániť pred prípadným úrazom a umožňuje vykonávať prácu bez obmedzení. Myslite predovšetkým na tieto záležitosti:

  • Aby sedelo ako uliate:

Aby bolo pracovné oblečenie pohodlné a dalo sa v ňom dobre pracovať, musí skutočne sedieť ako uliate. Oblečenie zvárača by rozhodne nemalo mať krátke rukávy a stolár potrebuje dlhé nohavice. V každom prípade je dôležitý zips. Mal by mať možnosť zakrytia látkou, aby nepoškriabal bradu, nemal by sa krútiť a mal by sa hladko zapínať. Pracovná obuv by mala byť uzavretá a pevná. Nesmie nikde tlačiť ani spôsobovať pľuzgiere. Oblečenie sústružníka by zas rozhodne nemalo mať vyčnievajúce šnúrky a podobne.

  • Aby bolo vyrobené z kvalitných materiálov:

Samozrejmosťou by malo byť to, aby bolo oblečene vyrobené z kvalitných materiálov. Nezaručí sa tým len jeho dlhá životnosť, ale aj to, že v ňom vašim zamestnancom bude príjemnejšie.

EXTRA TIP: dnes už vo svete pracovného oblečenia existujú rôzne vychytávky, ktoré môžete svojim zamestnancom dopriať. Reč je napríklad o zosilnenom materiály v najviac namáhaných častiach oblečenia alebo možnosti odnímateľných častí nohavíc alebo rukávov.

  • Aby bol materiál vhodný pre daný typ práce:

Dajte si záležať aj na výbere materiálu oblečenia podľa danej pracovnej činnosti. Napríklad, ak vyberáte oblečenie do priestorov, v ktorých je vysoká teplota, potrebujete priedušný materiál, ktorý dobre odvádza pot od pokožky. Naopak v chladných priestoroch či v zimnom vonkajšom priestranstve budete potrebovať zateplené oblečenie, ktoré udrží vašich zamestnancov v primeranej teplote.