Home / Bývanie / Renovácia nábytku? Jedine s kriedovými farbami

Renovácia nábytku? Jedine s kriedovými farbami

Renovácia nábytku? Jedine s kriedovými farbami

Renovácia nábytku kriedovými farbami sa stala populárnou voľbou pre tých, ktorí chcú vniesť do svojich domovov vintage dotyk. Tieto farby ponúkajú jedinečný vzhľad a sú veľmi jednoduché na použitie, čo z nich robí ideálnu voľbu pre renováciu nábytku. Ak sa chystáte vylepšiť staré kúsky nábytku, naše tipy vám pri renovácii pomôžu.

Výber odtieňa kriedovej farby na nábytok

Kriedové farby sú dostupné v širokej palete farieb od jemných pastelových po intenzívne odtiene. Vyberte farby, ktoré sa hodia k vášmu interiéru a zohľadňujte existujúce farby vo vašej domácnosti. Veľkým trendom je azúrová, sivá a slonovinová farba.  Kriedové farby sú známe svojím matným povrchom, ktorý pridáva špeciálny vintage vzhľad. Avšak ak preferujete lesklý povrch, existujú tiež farby na renováciu nábytku, ktoré majú žiarivejší finiš.

Jednoduché kroky renovácie nábytku

Pred začatím natierania vybraného nábytku je dôležité dôkladne vyčistiť nábytok od prachu, mastnoty a starých farieb. Ak bol nábytok už v minulosti lakovaný, použite brúsku alebo prípravky, ktoré starý náter odstránia. Nábytok v originálnom stave očistite a prebrúste, aby sa kriedová farba na renováciu nábytku lepšie spojila s drevom.

Pozor na trhliny či pukliny v dreve. Poškodené drevené povrchy je nutné pred natieraním farbou opraviť. Opäť ide o jednoduchý proces, kedy do praskliny pomocou tavnej pištole zapracujete polyamidový tmeľ. Tmeľ vychladíte pomocou hliníkového bloku a dobrúsite jemným brúsnym papierom. Na takto pripravený nábytok môžete začať nanášať farbu.

Aplikácia farby na renováciu nábytku

Kriedové farby sú veľmi sýte a vo väčšine prípadov stačí naniesť na nábytok jednu vrstvu. Ak sa vám výsledok nepozdáva a povrch je fľakatý, nechajte prvú vrstvu schnúť približne hodinu a následne nanášajte druhú vrstvu.

Používajte štetec alebo valček na nanesenie farby. Pri nanášaní dávajte pozor na rovnomerné pokrytie a vyhnite sa tvorbe hrčiek alebo škvŕn. Na natieranie dreva kriedovou farbou sú ideálne husté štetce, ktoré farbu dobre premiešajú.

Na čo si pri renovácii nábytku dávať pozor

  • Nedostatočná príprava nábytku môže viesť k nepríjemným prekvapeniam ako je odlupovanie farby. Venujte dostatok času čisteniu a oprave povrchu.
  • Príliš hrubé nanášanie kriedovej farby spôsobí, že sa farba bude odlupovať. Radšej aplikujte niekoľko tenkých vrstiev.
  • Bez ochrannej vrstvy môže byť kriedová farba náchylná na opotrebovanie a poškodenie. Vždy odporúčame použiť impregnačný prípravok, ktorý póry farby zakonzervuje a predĺži životnosť náteru.

Autor: Gabriela Kudláčová – senior copywriter