Home / Bývanie / Inteligentná domácnosť alebo smart home. Ako vám môže uľahčiť život?

Inteligentná domácnosť alebo smart home. Ako vám môže uľahčiť život?

Inteligentná domácnosť alebo smart home. Ako vám môže uľahčiť život?

Inteligentná domácnosť alebo smart home. Ako vám môže uľahčiť život?

Pomocou takzvanej inteligentnej domácnosti dokážete na diaľku ovládať hneď niekoľko prvkov vo vašom domove. Medzi ne patrí napríklad osvetlenie, termostat alebo rôzne bezpečnostné prvky.

Na to, aby inteligentná domácnosť bez problémov fungovala, ju postačí nastaviť presne podľa vašich požiadaviek. Na ovládanie budete potrebovať Wi-Fi a inteligentný telefón, tablet alebo počítač.

Inteligentná domácnosť: čo to je a ako funguje?

Pod pojmom smart home sa ukrýva inteligentný a premyslený ekosystém, ktorého súčasťou je niekoľko prvkov. Každá inteligentná domácnosť môže byť iná – zatiaľ čo niektorí ľudia vyžadujú celkovú automatizáciu, ďalší využijú len automatické ovládanie osvetlenia a zabezpečenie domu.

K najobľúbenejším funkciám inteligentnej domácnosti patria vonkajšie tienenie, regulácia osvetlenia, regulácia kúrenia, bezpečnostné prvky a možnosť nastavenia chodu domácich spotrebičov.

Takáto domácnosť funguje podľa vašich pokynov. Vy len nastavíte, ako sa má váš domov správať, a nič viac už nemusíte riešiť.

Domácnosť bude vedieť, kedy má rozsvietiť svetlá, odomknúť či zamknúť dvere alebo zapnúť kúrenie. Smart home môžete ovládať pomocou nástenných panelov, telefónu alebo hlasu.

Premena klasickej domácnosti na inteligentnú

Zaujali vás výhody inteligentnej domácnosti? Ak áno, iste vás poteší informácia, že smart home sa môže stať aj z klasickej domácnosti. Možné riešenia sú dve: drôtové a bezdrôtové.

Prvý variant vyžaduje stavebné úpravy, pretože nebude fungovať bez inteligentného elektrorozvádzača ani vyhovujúceho rozvedenia obvodov. Pokiaľ práve staviate alebo ste zahájili rekonštrukciu domu, bude pre vás toto riešenie ideálne.

V prípade bezdrôtovej realizácie si jednoducho vyberiete smart produkty, ktoré chcete využívať, a zapojíte ich do elektriny. Mnohé z nich fungujú dokonca na batérie. Žiadne stavebné zásahy teda nie sú potrebné.

Smart prvky, ktoré si obľúbite

Ak nie je možné komplet pretvoriť vašu domácnosť na inteligentnú navzdory tomu, že po nej túžite, môžete si zaobstarať len pár najužitočnejších prvkov. Ktoré to sú?

  • Osvetlenie – jednou z najdôležitejších výhod inteligentnej domácnosti je možnosť regulácie osvetlenia. Intenzita a farebnosť svetla, načasovanie rozsvietenia a zhasnutia, svetelné scény, ktoré prispôsobíte požadovanej atmosfére – to všetko si pomocou aplikácie ľahko nastavíte.
  • Vonkajšia IP kamera – záleží vám na zabezpečení vášho domova? Táto IP kamera vám umožní sledovať okolie domu online. Pripojíte sa k nej cez telefón, tablet alebo počítač. Pokiaľ kamera zaznamená niečo neobvyklé, ihneď vám do aplikácie zašle upozornenie a poskytne vám tak čas na rýchlu a adekvátnu reakciu.
  • Smart TV – smart TV box pretvorí obyčajnú televíziu na inteligentné zariadenie s prístupom k internetu. Vďaka nemu tak budete môcť surfovať na internete alebo využívať obľúbené aplikácie bez toho, aby ste museli investovať do novej smart televízie.

Ako vidíte, inteligentná domácnosť vám dokáže zjednodušiť život v hneď niekoľkých oblastiach. Využite moderné technológie, dovoľte im šetriť váš čas a nechajte ich, nech vás odbremenia od každodenných starostí.

 

zdroj: freepik

zdroj: freepik