Home / Kultúra / Chcete pracovať v zahraničí? Naučte sa jazyk!

Chcete pracovať v zahraničí? Naučte sa jazyk!

Priemerný plat na Slovensku je nižší, ako minimálny vo vyspelejších krajinách. Minimálna mzda u nás je len 327 eur, priemerná okolo 750 eur. Vo Veľkej Británii je minimálna okolo 1070 eur, priemerná zhruba 3800 eur! Aj naši českí susedia si zarobia o 100 eur mesačne viac ako my.

Vycestovať za prácou sa rozhoduje čoraz viac ľudí. Najčastejšou prekážkou je jazyk. Stále platí, že svetovým jazykom je angličtina. Množstvo ľudí sa ale radšej vyhovára, než aby si zaobstarali doučovanie anglického jazyka.  Investícia do vedomostí sa ale vždy oplatí. Kde však získať potrebné znalosti?

Zuzana(27, opatrovateľka) hovorí: „Dostala som skvelú ponuku robiť opatrovateľku do Anglicka. Moje znalosti zo školy však boli biedne. Doučovanie som si našla cez stránku mojaucitelka.sk. Veľmi mi to pomohlo. Žijem tam už pol roka a nemám problém v práci a v pohode sa dohovorím aj s priateľmi.“  To, čo investujete do vášho vzdelania, sa vám mnohonásobne vráti.

Pred samotným vycestovaním budete ešte potrebovať preklady dokumentov. Hlavne životopis, motivačný list, prípadne zdravotnú dokumentáciu. Internet je plný voľne prístupných prekladačov. Preklady do angličtiny sa takto ale riešiť neodporúčajú. Hlavným dôvodom je to, že angličtina je plná fráz a vetných konštrukcií, ktoré sa doslovne preložiť nedajú. Napr. ak si do životopisu chcete napísať vetu: „Som komunikatívny“, prekladač vám ju preloží do tvaru: „I komunikativny“. Pričom správny tvar je: „I am a communicative“. Čo môže vášho budúceho zamestnávateľa prinajlepšom rozosmiať, ale je dosť pravdepodobné, že ostane dezinformovaný.

Mnohých z vás napadne: „Ale ja na to nemám hlavu“. Psychológ ale tvrdí, že aj keď niektorí jednotlivci majú lepšie predispozície na učenie jazykov, všetko je len o snahe a záujme. Bloky si vytvárame sami. Takisto si vytvárame možnosti. Dajte si s jazykom šancu na lepší život!

entertainment travel office supplies

Dávame zľavy dokopy na zlavynasbavia.sk !

Text: Jana

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply