Home / Blog / Rozdeľujú učitelia spoločnosť?

Rozdeľujú učitelia spoločnosť?

Nedá mi to, aby som sa nevyjadril k téme, ktorá v týchto dňoch rezonuje v našej spoločnosti. Štrajk učiteľov. Čítal som mnoho komentárov, ktoré nie sú zrovna lichotivé. Označujú učiteľov niekedy až hanlivo za to, akou formou sa rozhodli štrajkovať.

arizona credit

Nebudem sa vracať príliš do minulosti, to sľubujem. Stačí len pár mesiacov dozadu, kedy nami turbulentne otriasala kauza štrajkujúcich lekárov.

Vtedy som ostro kritizoval formu štrajku, akú lekári zvolili. Pozor, nie dôvod. Naozaj išlo o veľmi tvrdý nátlak, hazardujúci so zdravím pacientov. Zvláštne, že vtedy toľko negatívnych reakcií verejnosti ako je dnes nebolo. Nehovoriac o tom, že lekári žiadali podstatne vyššie navýšenie platov ako dnes učitelia.

Dnes o pár mesiacov neskôr čítam, akí sú to len učitelia drzí, akí sú trúfalí. Ako volia neprijateľnú metódu štrajku. Nuž nalejme si čistého vína a buďme primerane kritickí. Školstvo je rezort dlhodobo zanedbávaný. Stráca sa vážnosť učiteľského stavu. Dnes pre žiakov učiteľ nič neznamená. A mnohokrát je to zapríčinené aj nedôslednou výchovou rodičov, ktorí sa sústreďujú na udržianie a zabezpečenie rodiny. Všetci si dnes s radosťou do učiteľov kopnú, argumentujú často napríklad ich dvoj mesačnou dovolenkou. Kto nikdy nevykonával prácu učiteľa nevie, aké je to denne riešiť a nervačiť sa s X žiakmi, zastávať úlohu pedagóga a mnohokrát aj vychovávateľa.

Jedno múdre príslovie hovorí. Zabudol vôl, že teľaťom bol. Každý z nás bol žiačik. Každý sedel v školskej lavici a bol odkázaný na prácu tých, ktorých dnes kritizujeme.  Všetci tí, ktorí vykonávajú dnes prácu právnikov, lekárov, špecialistov, politikov a mnohé iné profesie, drali školské lavice. A možno patrili k nedisciplinovaným problémovým žiakom. V tomto kontexte má v mojom ponímaní učiteľ rovnakú váhu ako má napríklad práca lekára.

Bez pochýb je dnešná doba veľmi ťažká. Je ťažká pre všetkých nás, ktorí nesedíme v poslaneckých laviciach, nevykonávame X funkcií naraz a neužívame si naivitu svojich voličov. Každý si zaslúži za svoj pracovný výkon primeranú formu odmeny. Miesto toho, sa nám dostáva čoraz ťažších životných podmienok, super rýchleho zdražovania, stúpajúcej inflácie. Fandím učiteľom v ich boji, pretože si myslím, že zvýšenie platov o 10% je požiadavka absolútne legitímna, ba až veľmi mierna. Pretože zvýšenie platov v priemere o 60€ zďaleka nepokrýva zvýšené životné náklady a rastúcu infláciu. A to hovorím len o tomto roku!

Je mnoho káuz, na ktoré sa dá poukázať. Milióny neefektívne vynakladaných eur. Namiesto toho ukazujeme prstom na lekárov, či učiteľov a necháme sa vmanipulovávať do týchto hier.

Učitelia spoločnosť nerozdeľujú. Naopak snažia sa vnášať do spoločnosti vzdelanie, kultúru, úroveň a často aj vychovanie.

Je mi ľúto tých, ktorí to nevidia.

Neučiteľ Peter

Foto : www.sxc.hu

Leave a Reply