Home / Zábava / Hudba / Tracy Chapman – neznáma známa

Tracy Chapman – neznáma známa

Titulok tohto príspevku o speváčke Tracy Chapman nie je náhodný. Napriek tomu, že mnohí poznáte minimálne z počutia jej najznámejšiu skladbu Baby Can I Hold You, ostáva pomerne málo známou. Rodisko bol Cleveland, Ohio, USA. Práve matka rozpoznala jej lásku k hudbe. Napriek tomu, že nemali veľa peňazí, kúpila jej ukulele. Tracy mala tri.

V ôsmich rokoch začala hrať na gitaru a písať piesne.  Prvý raz verejne vystúpila v roku 1988, kedy si ju na oslavu svojich narodenín pozval Nelson Mandala. V tom čase, na tom istom pódiu vystupoval aj Sting, Paul Young, či Petr Gabriel. Vteda mala Tracy 24 rokov. Debut obsahoval aj skladbu Baby Can I Hold You.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=kjRo_CHSdt0′]

Sympatické na Tracy Chapman je, že je to speváčka, ktorá nepodľahla trendu spievania pre biznis. Naoapak ide celý čas svojou vlastnou cestou, nezaujímajúc sa o predaje svojich albumov, či módne trendy.

Opäť informácia, ktorú o Tracy  vie málokto. Je štvornásobnou držiteľkou cien Grammy . Každý jej album očakávajú fanúšikovia nedočkavo a je pre nich malým sviatkom. Nečudo, Tracy nevydáva albumy od večera do rána.

V roku 2008 vyšiel posledný album Tracy, ktorý mal názov Our Bright Future.

Čo mi je veľmi sympatické, že Tracy má svoje svet. Je to pokojný svet, spievanie na charitatívnych akciách podporujúcich slobodu Tibetu.  Tracy patrí k umelcom, čo tomuto svetu rozhodne majú čo povedať. Jej výpovede však nie sú veľkolepé a nafúknuté. Sú to skôr osobné introvertné spovede, plné chýb, smútku a odpustenia.

V priebehu dvadsaťročnej kariéry vydala len osem albumov Tracy Chapman (1988), Crossroads (1989), Matters of the Heart (1992), New Beginning  (1995), Telling Stories (2000), Let it Rain (2002), Where You Live (2005) a Our Bright Future (2008).

Vypočujte si nádherné prevedenie dvoch skladieb od Tracy Chapman  a možno sa aj vy stanete fanúšikmi tejto fenomenálnej speváčky a hudobníčky.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=IrRA7WMI1ks&feature=related’]

Text: Peter

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply