Home / Láska, sex, vzťahy / Facebook – zabíjanie času alebo vzťahu?

Facebook – zabíjanie času alebo vzťahu?

Spôsobov, ako tráviť voľný čas, prečkať chorobu, alebo flákať sa v robote je čoraz viac. Obľúbené sú sociálne siete. Najznámejšou a najpopulárnejšou v poslednom období je Facebook, ktorý nedávno oslavoval siedme výročie.  Táto sociálna sieť bola pôvodne určená iba pre študentov Harvardu. Od septembra 2006 sa však môže zaregistrovať každý. Jedinou podmienkou je vek nad 13 rokov. Facebook sa stal súčasťou života tisícky Slovákov, najmä mladých ľudí.

easy money program

 Klasický scenár

Všetci to poznáme. Niekedy skrátka nemáme náladu na nikoho a nič v našej blízkosti. Chceme byť vo svojej „bubline“ sami a ničím nerušení. Prídeme domov zničení z práce, školy, v TV klasicky nič nedávajú, tak sa pripojíme. V takomto prípade nám nevadí komunikácia prostredníctvom obrazovky a klávesnice. Nájdeme online toľko známych, že už zrazu nestíhame odpisovať a náš osobný priestor je zrazu napádaný množstvom kamarátov. Nevadí. Stále to nie je príliš osobné a kedykoľvek je tu možnosť odhlásenia.

Problém prichádza, ak si začneme písať s „kamarátom/tkou“ alebo nebodaj s bývalou láskou veľmi pravidelne. Ani nevieme ako a už je pol druhej v noci a stále si píšeme, spomíname, smejeme sa. Opakuje sa to čoraz častejšie. Všetko by bolo v poriadku, pokiaľ tento čas netrávime na internete na úkor svojej aktuálnej polovičky.

Žiarlivosť a nedôvera

Je vedecky dokázané, že Facebook vzbudzuje v partneroch viac žiarlivosti a nedôvery ako iné faktory, ktoré na vzťah pôsobia z vonku. Narozdiel od nás a našej pamäte, Facebook si pamätá úplne všetko. Dávne fotografie, trápne komenty, proste všetko za čo sa dnes aj hanbíme. A pekne podľa časovej následnosti.

Ľudia využívajú sociálne siete najmä na preberanie tých najintímnejších záležitostí. Chcú byť vo svojej virtuálnej realite čo najobľúbenejší a  najkontroverznejší a preto zverejňujú veci, ktoré nemajú odvahu riešiť osobne. Zdieľajú svoje pocity, nálady a niekedy bohužiaľ, aj fotky zo súkromného života – nielen svojho. Vo svojej komunite častokrát rozoberajú veci, do ktorých iných ľudí nič nie je.

Náhodou sa partner zabudne odhlásiť, nám to nedá a skontrolujeme situáciu. Nachádzame správu od neznámej osoby, ktorá obsahuje poďakovanie za včerajší večer. Môže to znamenať čokoľvek. Ale človek je tvor podozrievavý a tak je zrnko žiarlivosti zasiate. Začína sa pátranie po nových kamarátoch našej polovičky, čo vzbudzuje viac a viac nepokoja. Ak sa tento nekonečný labyrint nepodarí včas zastaviť – so vzťahom sa pomaličky ale isto môžeme rozlúčiť.

Je teda Facebook zabíjačom času, či nebodaj vzťahu? Na to by si mal odpovedať v prvom rade každý sám. Zaznamenali sme v súvislosti zo sociálnymi sieťami konflikt s partnerom? Pohlcujú stále viac času, či nebodaj priateľov rátame v  stovkách či tisíckach?  A je vôbec prirodzené, mať stovky priateľov, ktorí na opačnom Slovenska, vedia o každom našom kroku?

Facebook  je bez pochýb nápad, ktorý sa stal fenoménom. A tento fenomén mení svet.

Text: ext. PISEM.SK

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply