Home / Technika / Notebooky / Nová batéria do notebooku a starostlivosť o ňu

Nová batéria do notebooku a starostlivosť o ňu

V súčasnosti až 80% zariadení z oblasti výpočtovej techniky, tvoria zariadenia, ktoré majú vstavanú batériu. Notebooky, netbooky, tablety a iné. Neoddeliteľnou súčasťou ceny každého zariadenia je batéria (skladajúca sa z akumulátorových článkov), ktorá poháňa tieto prístroje.  Niekomu batéria vydrží rok, niekomu aj tri roky bez toho, aby výrazne stratila zo svojej kapacity.

Ako sa teda máte správne starať o batériu, aby vám vydržala čo najdlhšie? Čím je daná životnosť batérie? Nie je to žiadna veda, stačí dodržať pár základných rád.

1. Nabíjacie cykly

Každý akumulátor má životnosť ohraničenú určitým počtom nabití a vybití. Nazýva sa nabíjací cyklus. Nabíjací cyklom sa myslí stav do úplného dobitia batérie a to aj bez ohľadu na to, či ste batériu začali nabíjať v stave, keď mala napríklad 60% nominálnej kapacity. Prakticky z toho vyplýva jediné. Aj prenesením notebooku z izby do izby sa vám batéria vybije. Stačí 2-3%. Po následnom zapojení do siete sa opäť dobije na plnú kapacitu. A jeden nabíjací cyklus má batéria za sebou. Niektoré moderné notebooky sa snažia predchádzať opätovnému nabíjaniu batérie, pokiaľ jej kapacita neklesla zhruba pod 90%. Zároveň, to nie je 90% notebookov, ktoré sa denne predávajú.

Odporúčam batériu využívať tak, aby ste využívali jej kapacitu. A snažili sa ju nabíjať až po vybití.

2. Vybitie batérie

V nových zariadeniach sa používajú nové moderné akumulátory. Je dôležité zapamätať si, že nové články v batériách neznášajú vybitie do dna. Snažte sa preto nabíjať vašu batériu v stave, keď nie je vybitá úplne do mŕtva. Notebooky majú už od výroby nastavenú hranicu bezpečného vypnutia niekde medzi 5 až 10% stavu batérie. Správajú sa k teda k batérii šetrne. Za žiadnych okolností sa nesnažte batériu ešte viac vybíjať.

3. Šetrenie batérie

Aby vám vydržala batéria čo najdlhšie, neodporúčam ju používať v zariadení nonstop. V  mobilnom telefóne to asi nepôjde, každopádne pri domácom notebooku ju nemusíte mať zapojenú stále. Batériu nabite, vyberte z notebooku a skladujte v normálnom suchom chladnejšom prostredí. Je dôležité skladovať batériu v stave nabitia cca. 90%. Zhruba raz mesiac odporúčam batériu v zariadení plne vybiť a znova nabiť. Samozrejme batériu si založte vždy, keď budete robiť niečo dôležité. V prípade písania diplomovej práce radšej oželiete jeden alebo dva nabíjacie cykly, ako úplnú stratu dát po výpade prúdu.

4. Reklamácia batérie

Na internete nájdete rôzne polemiky o tom, aká je správna záručná doba na batériu. Je nutné podotknúť, že sa často krát sa líšia vo výklade nejednoznačného zákona aj odborníci. Je neodškriepiteľným faktom, že z povahy batérie vyplýva, že ide o spotrebný produkt. Je prirodzené, že batéria svojím používaním stráca zo svojej nominálnej kapacity. Najčastejší výklad (nielen predajcov) hovorí, že po 6 tich mesiacoch nie je možné reklamovať úbytok kapacity akumulátoru, ktorý je spôsobený prirodzeným opotrebením batérie. Pred kúpou batérie si dobre preverte reklamačné podmienky u samotného predajcu. V prípade, že by ste po pol roku boli na pochybách a mysleli si, že batéria sa vybíja rýchlejšie ako by mala, skúste batériu reklamovať. Nezabudnite dodržať našu dobrú radu, zvýšite svoju šancu na úspešné vyreklamovanie produktu.

4. Kde kúpiť novú batériu?

Nové batérie sa dajú kúpiť v radoch obchodov, ktorých cenová odchýlka môže byť veľmi výrazná. Dôležité je spoliehať sa na prevereného predajcu,  so širokým sortimentom, preverenou kvalitou.

Často môžete do jedného notebooku kúpiť aj batérie v rôznych kapacitách a teda vyberať si medzi váhou, mobilnosťou alebo výdržou.

Vyhnite sa ponukám podozrivo lacným, neuvádzajúcim reklamačné a záručné podmienky, neprevereným elektronickým obchodom.

Stav batérie si môžete skontrolovať aj doma, laicky.  Za pomoci diagnostického softvéru AIDA, ktorý vám presne povie v akom stave sa batéria nachádza.

Text: Peter

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply