Home / Zdravie / Liek „bez účinku“

Liek „bez účinku“

Ako často navštevujete svojho lekára? Má vašu dôveru? Môžete s istotou tvrdiť, že vám dal vždy liek, ktorý ste chceli? Vyžadujete si často antibiotiká? Nuž, možno vás lekár tak trošku prekabátil. Vraj je to neetické? Keď to zaberie, tak čo tam po etike. V posledných rokoch sa stala fenoménom v zdravotníctve látka, ktorá vyzerá, vonia a chutí ako pravý liek,  no je to v skutočnosti liek bez účinku. Alebo? Určite vám nie je neznámy pojem „placebo“. Dodnes tomuto „lieku“ celkom nerozumieme, ale postupne odkrývame jeho význam a s tým aj silu našej psychiky, sugescie a podvedomia. No nielen človek sa dá obalamutiť. Placebo sa podávalo aj zvieratám naučeným požívať medikamenty. Vedeli, že po užití sa im  vždy uľavilo, tak aj placebo brali ako úľavu. Podvedome veríme, že lieky nám musia pomôcť. Placebo efekt je vlastne založený na sugesciisile očakávania. Ak ste pozerali seriál Doktor House, tak si možno pamätáte, že neraz predpísal hypochondrickým pacientom obyčajné cukríky a tie zabrali. Človek si ani zďaleka neuvedomuje liečebnú silu svojej mysle. Naše telo a myseľ sú synchronizované.

Placebo efekt skúšal aj doktor Benedetti z Univerzity v Torine. Dve skupinky ľudí, rovnaká choroba, jeden „pravý“ liek a druhý placebo. Šokujúce bolo, že ľudia, ktorí užili inak neúčinnú látku dosiahli dokonca lepšie výsledky ako druhá skupina. Prečo teda jednoducho nezrušíme všetky lieky a namiesto lekárov nezamestnáme tých, čo nám pomôžu ovládať našu myseľ? Také jednoduché to zase nie je. Placebo totiž len mizivo reaguje na organické typy chorôb. Rakovinu si asi dôverou v uzdravenie nevyliečite. Aj keď…

No napríklad také depresie, migréna, bolesti chrbta, angína pectoris, krvný tlak, cholesterol či ekzémy reagujú na placebo dobre.

Ďalším príkladom, ako sugescia ovplyvňuje naše konanie je tiež vnímanie ceny lieku a jej významu v liečbe. Výskumníci ponúkli pacientom rovnaký liek, ale jedným povedali, že bol cenovo nízky a druhým cenu navýšili. Ľudia uverili, že drahší liek je lepší a odborníci u nich zaznamenali aj lepšie výsledky. Toto veľmi radi zneužívajú farmaceutické spoločnosti. Kúpili by ste si liek Obecalp? Prečo nie? Na čo slúži? Prečítajte si ho odzadu a pochopíte. Môže byť s čerešňovou príchuťou?

Keď budete mať nabudúce „chytené“ horné dýchacie cesty, tak skúste vynechať antibiotiká a naordinujte si pozitívnu myseľ.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 Text: Katarína

Foto: sxc.hu