Home / Zdravie / Vodná fajka – fenomén mladých

Vodná fajka – fenomén mladých

Pohrešovaná, milovaná, no hlavne atraktívna- taká je vodná fajka, ktorú možno poznáte aj pod jej orientálnym názvom shisha (šiša), nargilé či kalián. V podstate je zložená z piatich neoddeliteľných častí: Telo – kovová konštrukcia, ktorá spája väčšinu ostatných, Váza – nádoba na vodu, v ktorej sa filtruje dym, ktorý je tu uskladnený až do nasatia hadicou, Korunka – nádoba na tabak, Hadica – papierová alebo gumená, cez ktorú prúdi dym k ústam fajčiaraTanier – slúži najmä na zachytávanie sadzí z uhlíka pri jeho čistení počas fajčenia

Vodná fajka teda funguje na princípe filtrácie  a ochladzovania dymu prebublávaním cez vodný filter, ktorý zachytáva väčšinu nečistôt.

Ako fajčivo aplikujeme do fajky väčšinou tabak, do ktorého sa zvykne primiešať melasa, med alebo olej. Môžeme ho zohnať v rôznych príchutiach ( melónový, kávový, mätový…)

V arabských krajinách je preferovaný ten bez chuti a obzvlášť silný (zaghloul). Tabak sa zapaľuje tlejúcim  uhlíkom alebo  rýchlozápalným dreveným uhlím.

Predchodkyňou vodnej fajky je indická huka. Do hlinenej nádoby sa na žeravé uhlie kládol tabak a dym sa viedol rúrkou do spolovice vodou naplnenej škrupiny kokosového orecha. Inhaloval sa bočným otvorom. Neskôr zapustila šiša svoje korene v Arábií a odtiaľ sa preniesla do osmanskej Malej Ázie. Blízky Východ, severná Afrika a Turecko berie vodnú fajku ako súčasť svojich bežných rituálov. Po roku 1923 bola symbolom gréckeho štýly rebetika a spájala sa s kriminálnymi kruhmi. Západné krajiny, USA, ale i my sme zaznamenali vzostup vo fajčení vodných fajok. Ide o akýsi spoločenský boom. Hoci poznáme aj čisto bylinné vodné fajky, ktoré sú viac-menej neškodné, tak ľudia si ich často zamieňajú s tými tabakovými, kde hrozí (okrem iného) reálne riziko vzniku návyku na tabak .  Náchylné sú najmä ženy a dievčatá. Dokonca, veková hranica u fajčiarov vodných fajok je nižšia ako u tých, čo fajčia tradičné cigarety. Školy zaznamenali prípady, kedy museli riešiť pokarhanie svojich žiakov, pretože cez prestávku fajčili v záhrade práve vodnú fajku. Máme tu teda prívržencov najmä z radov študentov. Práve táto skupina je menej imúnna voči reklamným ťahom a trhovým ponukám. Slovensko zatiaľ nepozná presné čísla a štatistiky. No vo svete sa veková hranica pohybuje okolo pätnástich rokov, pričom nie je rozdiel medzi pohlaviami.

Je neodškriepiteľné, že chuť tabaku vie byť naozaj lahodná. Spoločnosti, ktoré tabak propagujú vedia, ako si prilákať zákazníkov. Hoci sa tabak v nádobke s vodou filtruje, aj tu prebieha proces horenia, vďaka ktorému vznikajú karcinogénne splodiny. Stačí jedna hodina fajčenia šiše a vdýchnete 100 až 200krát viac dymu, ako pri vyfajčení jednej cigarety. Na druhej strane, dym vo vodnej fajke je ochladený a tým aj menej dráždivý. To robí vodné fajky lákavejšími a atraktívnejšími. Nezabúdajte však na rovnaké riziko vzniku rakoviny pľúc, srdcovo-cievnych ochorení a pod. ako u cigariet.

Netreba zabúdať ani na riziko, ktoré na nás číha v náhubku. Rôzne spoločenské stretnutia sa nezaobídu bez toho, aby sa náhubok neprekladal z úst do úst. Pritom sa nedbá na žiadnu hygienu. Vznikajú rôzne infekcie. Sú zaznamenané prípady vzniku tuberkulózy, či zápalov v ústach práve z hromadného fajčenia.

Napriek všetkým mínusom si vodná fajka drží svoje miesto. Vytvára príjemnú atmosféru, človek zabudne na stres, uvoľní sa. Dnes nájdete napríklad vodnú fajku aj v slovenských čajovniach alebo baroch. No platí pri nich rovnaké pravidlo ako pri cigaretách. Mladiství pod osemnásť rokov tu neuspejú.

Ak sa už aj rozhodnete pre vyskúšanie tohto atraktívneho fenoménu, tak skúste siahnuť skôr po tom bylinnom. Lebo po niekoľkých spoločenských akciách s vodnou fajkou a s tabakom sa vám môže stať, že sa vám s fajčením akosi nebude dariť prestať, aj keby ste chceli. Môže sa tak stať vstupnou bránou k cigaretám.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Katarína

Foto: sxc.hu