Home / Kultúra / Ninja- krutá pravda

Ninja- krutá pravda

História klanu ninja je veľmi stará a ťažko sa dá vystopovať. Záznamov o jeho existencii je málo alebo skôr chýbajú. Väčšina toho, čo o ninjoch vieme, je prebratá z príbehov, ktoré kolovali z pokolenia na pokolenie. Išlo o akési „umenie tajnosti“. Po prvýkrát bola skupinka podobná ninja predstavená v Japonsku v roku 522 n.l. Išlo o určitý druh náboženstva praktizovaného kňazmi. Títo „svätí“ muži neboli násilníci. Boli mystici, ktorí zbierali informácie o vládnucich triedach. Ninja, ako ho poznáme, uzrel svetlo sveta o niečo neskôr. Okolo roku 645 n.l. zdokonalili kňazi svoje bojové schopnosti a využili nadobudnuté znalosti. Urobili tak preto, lebo sa cítili ohrozovaní od centrálnej vlády a pociťovali potrebu chrániť sa. Medzi rokmi 7941192 n.l. rozkvitala v Japonsku nová civilizácia a s ňou i nová trieda bohatých privilegovaných rodín. Tieto rodiny bojovali medzi sebou navzájom. To čo ich spájalo bola snaha zničiť cisára. Vzrástla aj potreba zadovážiť si informátorov. Vybudovala sa pomerne pestrá pavučina špiónov nájomných vrahov. Nenávisť a žiarlivosť medzi rodinami rástla a neraz sa jej príslušníci uchyľovali ku strašným činom. Praktiky nájomných vrahov boli nesmierne žiadané, ale aj obávané. A práve niekde tu sa narodil ninja v pravom slova zmysle.

Takže to neboli len do čierna odeté postavy s prekrytými tvárami, ktoré lozili po stenách ako pavúky, rýchlo a ľahko, a ktoré preskakovali po streche ako mačky. Kto z nás by si nepamätal na hrdinské ninja korytnačky? Bojovníci ninja sú prehnane idealizovaní, no skutočnosť vôbec nie je taká ideálna.

Synonymum pre ninja je špión či nájomný vrah. Tieto slová ho najlepšie vystihujú.

V Japonskej tradícií totiž koluje i to, že títo muži v čiernych plášťoch pochádzajú z démona, ktorý bol napoly človek a napoly vrana. Historici sa však prikláňajú k viac pravdepodobnej verzii a to, že ninja sa vyvinul ako nepriateľská sila k ich protivníkom z vyššej triedy- samurajom kdesi na začiatku feudálneho Japonska.  Tiež kolujú informácie, že keď bola v 9. -10. storočí dynastia Tang v Číne na úpadku, tak niektorí generáli ušli do Japonska a priniesli sem so sebou aj nové bojové techniky a filozofiu vojny. Nové metódy, lieky a bojové techniky sem tiež priniesli čínski mnísi. Práve oni učili tých japonských mníchov, prvých z klanu ninja, ako bojovať. Zo začiatku to teda bola zmes čínskej a natívnej taktiky. Čiže išlo o akýsi boj bez pravidiel. Prvú formálnu podobu dal ninja škole Daisuke Tagakure, pôvodne samuraj- osobná stráž vysokých šľachticov. No po prehratej regionálnej bitke zostal na strane porazených. Stratil pána a samurajský titul. Zvyčajne, keď zomrel pán, tak sa aj samuraj z vlastnej vôle zabil. No Daisuke tak neučinil. V roku 1162 stretol bojovníka- mnícha Kain Doshiho. Spolu vytvorili školu ninja.

Aký je teda hlavný rozdiel medzi samurajom a ninjom? Ninja sa vyvinul ako nepriateľ samurajského kódexu.

Samuraj si nadovšetko váži lojalitu a česť. Keď sa chystal do bitky, tak si vybral jedného súpera, poslal mu výzvu, oznámil to aj jeho rodine a až potom zaútočil. Samuraj sa neskrýval, vždy odhaľoval svoju identitu, bol nositeľom svetlej farby. Bol ušľachtilý.

Oproti nemu ninja plnil svoje úlohy akýmikoľvek (aj nelegálnymi a nečestnými) prostriedkami. Využíval neférové útoky, jed, špionáže a fair play mu nič nehovorilo. Ninjovia boli prevažne jednoduchí dedinčania, ktorí sa naučili bojovať pre pud sebazáchovy. V klane boli dokonca aj ženy. Ženská špionáž v podobe konkubín či tanečníc bola neprekonateľná.

Fenomén ninjov zaplavil aj Európu a deti či mládež sa im chcú podobať. No na ninjoch nie je naozaj nič obdivuhodné. Možno len pud sebazáchovy, obratnosť a znalosť bojových techník. Čo sa týka oblečenia, tak i to je neraz skreslené. My ich poznáme len ako čiernoodencov. Na tvári im vykúkajú len oči. Nie je to tak celkom pravda. Zvyčajne nosili pre prácu v noci tmavo-modré kostýmy. Uprednostňovali oblečenie, v ktorom mohli splynúť s cieľom. Správali sa tak ako každý rozumný špión.

      Zo zbraní využívali meče, bojové palice, kopiju a uplatňovali bojové umenie karate. Dokonca sa neštítili ani kosákov, píliek, záhradníckych nožníc a pod. Vyvinuli špeciálne vybavenie ako shuko, železná ruka využívaná na lezenie a ostrý kovový ventilátor. Obratne využívali oheň a vodu.

Medzi rokmi 1603 1868 sa Japonsko dostáva do stability a v krajine zavládne mier. Tým sa blíži aj éra ninja ku koncu. No prežíva vo forme legiend. Príbehy sa dostávajú na filmové plátno, do PC hier, kníh a do komiksov. Začínajú sa idealizovať a napodobňovať.

Ale ninjovia boli „len“ profesionálni špióni a zabijaci v priebehu veku samuraja. Pre niektorých je to, možno, krutá pravda. Boli to len zúfalci, ktorí blúdili bez ušľachtilého cieľa.

Dávame zľavy dokopy na zlavynasbavia.sk !

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

 

Leave a Reply