Home / Nezaradené / Ako jednoducho zrýchliť notebook, či PC?

Ako jednoducho zrýchliť notebook, či PC?

Segment výpočtovej techniky nenapreduje až tak vysokým tempom, ako segment smartfónov, či tabletov. To však neznamená, že nedosahuje významné pokroky. Spotrebitelia si začínajú uvedomovať, že čo je rýchle je dobré, a ako bonus získajú čas, ktorý by inak strávili – čakaním. To platí ako pri PC, tak i pre notebooky.

Veď to sami poznáte – predlhé čakanie, až sa zapne, či nainštaluje program. Až sa otvorí dokument, webový prehliadač… Ako predísť predlhému čakaniu, ktoré nikoho nebaví? Čo tak naštartovať svoj stroj raketovým pohonom? Odpoveď je jasná – SSD disk!

Solid State Drive, skrátene SSD sa postará o zrýchlenie vo všetkých situáciách. Mnohí si myslia, že kúpou výkonnejšieho procesora, či s väčšou pamäťou RAM automaticky získajú aj na rýchlosti. A to je v drvivej väčšine prípadov mýlna predstava, keďže ich „škrtí“ archaicky pomalý harddisk. Práve harddisk, na ktorom je operačný systém je rýchlostnou „brzdou“akéhokoľvek výkonu. Harddisky vyrobené v posledných rokoch dosahujú, čo sa týka čítania a zápisu dát rýchlosti okolo 80 MB/s. Ak ale svoj PC, alebo notebook vyzbrojíte SSD diskom, rýchlosť čítania a zápisu dát dnes u najlepších modelov dosahne úroveň do 500 MB/s, čo je obrovský rozdiel, ktorý pocíti aj najväčší „IT laik.“

Tajomstvo, ktoré sa skrýva za rýchlosťou je, že SSD disky nemajú v sebe pohyblivé časti. Práve ich absencia zaručuje na jednej strane rýchlosť, keďže sa v nich nič „netočí,“ ako aj rozdielne komponenty, ako v prípade obyčajných HDD. Výhodou SSD diskov je nulový hluk. Veľkým plusom je samozrejme možnosť osadenia ako do PC, tak i do notebookov, ktoré osadenie 2,5“ disku podporujú. Výrobcovia neraz dodávajú k diskom aj inštalačné CD, či návod, ako pri inštalácií disku postupovať, nie je to však nič zložité. Obrovská rýchlosť načítavania a zápisu dát, či spúšťania aplikácií ale aj niečo stojí. Rok od roku ceny SSD diskov však našťastie klesajú. V ponuke predajcov nájdete mnohé modely, mnohých značiek, v rôznych kapacitách. K vašej spokojnosti odporúčame však SSD disk o kapacite aspoň 120 GB, keďže menší, 64 GB zaplníte veľmi rýchlo. Pre náročnejších používateľov odporúčame napr. 256 GB Samsung 840 Pro, ktorého cena na úrovni 190 eur ale dosť zamrzí.

Kupujte disky značiek, ktoré ručia za životnosť diskov, čo potvrdzujú predĺženou zárukou. Neprehlúpnete pri nových modeloch značiek Samsung, OCZ, Kingston, Intel, prípadne Crucial. Keďže reálna životnosť každého SSD disku je iba relatívna, vo vlastnom záujme si vyberte SSD disk s predĺženou zárukou. Výrobca OCZ ponúka zaujímavú, 5 ročnú záruku, čo môže byť pre mnohých skeptikov dostatočným dôvodom na obstaranie si dopingu pre svoje „železo.“

 

Pre demonštráciu našich tvrdení sledujte nasledujúce video, ktoré porovnáva rýchlosť HDD vs. SSD.

 

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=VROCUrNeeZU’]

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

 

Text: Erik

Foto: freedigitalphotos.net

 

Leave a Reply