Home / Láska, sex, vzťahy / Dámy, ako komunikovať s mužmi?

Dámy, ako komunikovať s mužmi?

Žijeme dobu, kedy sú „vraj“ obe pohlavia zrovnoprávnené. Aj keď zdanie občas klame, je pravda, že ženy dosiahli veľký pokrok v rešpektovaní spoločnosťou. Sú však momenty, kedy je rozdielnosť medzi pohlaviami neprehliadnuteľná a neprekonateľná. Jednou z nich je aj komunikácia. Práve tu často vznikajú nedorozumenia a hádky. Ženy nevedia napríklad pochopiť, prečo sa muži nedokážu vyrozprávať zo svojich problémov a prejav citlivosti je údajne aj prejavom slabosti. Dámy, základným pravidlom zostáva „netlačiť na pílu“. Mužská myseľ totiž nefunguje rovnako ako tá ženská. Muž je jednoducho nastavený tak, aby svoje city nedával najavo. To ale neznamená, že vás nemá rád, ani to, že mu nezáleží na vašej mienke. Postoj „ľadového medveďa“ má muž vsugerovaný od svojho otca a ten zase od toho svojho. Dnes je najdôležitejší výkon a vyjadrenie sa z citov mužovi na výkone nepridáva. Životný trend ho núti preraziť v práci, napredovať v spoločnosti, postarať sa o rodinu a zvládať obrovskú dávku stresu. City vnímajú muži ako brzdu. A pritom sa odvažujem tvrdiť, že v mnohých prípadoch sú muži citlivejší ako ženy, no skrývajú to za svojou tvrdou maskou, pretože ich nikto nikdy neučil dostať to zo seba. Už od malička im bola natlačená idea, že „chlapi neplačú“. Ak si však muž dlhšie nepripustí emócie, tak tie sa v ňom hromadia a to sa prejaví frustráciou, nespokojnosťou a úzkosťou.

Tvrdosť a  dynamickosť

Okrem tlmenej emocionálnosti je pre muža príznačná aj akčnosť, dynamickosť a energia. V porovnaní so ženou muž dokáže konať a rozhodovať okamžite. Skúsme si predstaviť celkom obyčajný nákup. Muž si vyhliadne jedny nohavice a tie berie, ženy si vedia vyberať hodiny.

City predstavujú riziko, sú ako blikajúca červená kontrolka. Muži milujú hektický spôsob života aj z toho dôvodu, lebo ten im nedovoľuje vnímať svoje pocity. Jednoducho ich idignorujú. Veď aj tak ide, podľa ich slov, iba o prchavý a premenlivý stav, ktorý býva často taký nepatrný, že nestojí za povšimnutie. Z tohto dôvodu si muži uvedomujú len tie silné a skutočne dôležité veci. Také, ktoré ich prinútia zastaviť a zamyslieť sa. Okrem iného je toto drsnejšie pohlavie nastavené skôr na racionálne vnímanie sveta a veci s tým súvisiace. Medzi najhoršie, ale i tie najintenzívnejšie pocity, ktoré sú muži schopní vnímať, patrí aj pocit zlyhania. Práve preto sa stáva, že si atraktívna a sebestačná žena nedokáže udržať partnera. Nevie s ním komunikovať a on má pocit, že v tomto vzťahu nemá čo robiť. Jeho prioritou je totiž postarať sa o ženu. Keď toto nedokáže, tak je silne sklamaný. Nikdy mu preto nedávajte pocítiť nadradenosť a nájdite si oblasť, v ktorej vám bude dokazovať svoju mužnosť.

Cíťte sa ako muž

Pokiaľ chcete s mužom komunikovať na vyváženej úrovni, tak sa musíte cítiť ako on. Keď sa totiž medzi sebou rozprávajú chlapi, tak ich komunikácia je jasná, stručná a expresná. Žiadne náznaky, chodenie okolo horúcej kaše, okolkovanie. Základným pravidlom zostáva stanoviť si cieľ. Čo chcete rozhovorom dosiahnuť? Chcete sa iba zhovárať, alebo sťažovať, vyžalovať, vykričať? Čo vás doviedlo do takéhoto stavu? Občas sa žena potrebuje iba vyrozprávať. Muž to však berie ako impulz, aby jej poradil. Potom sa veľmi ľahko stane, že sa žena urazí. Je nutné ujasniť si, že teraz bude muž iba bútľavá vŕba. On totiž nie je žiaden jasnovidec, aby vedel, ako si ten dnešný rozhovor predstavujete.

V neposlednom rade nezabúdajte na to, že muži potrebujú cítiť svoju individualitu. Nechajte ich byť samým sebou.

Veľa šťastia pri najbližšom rozhovore. Aj keď je pravda, že muž a žena sa dokážu zhovárať i bez slov, dávajte si pri komunikácií servítku pred ústa, pretože slovo dokáže ublížiť viac ako facka. Slová sú zbytočné iba tam, kde sú dvaja naladení na rovnakú vlnovú dĺžku.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: freedigitalphotos.net