Home / Láska, sex, vzťahy / Osud a náhoda – fatality, ktoré zamestnávajú našu myseľ

Osud a náhoda – fatality, ktoré zamestnávajú našu myseľ

O osude a náhode sa toho popísalo už mnoho. Dnes by som však znovu chcela otvoriť túto tému. Tieto dve protichodné roviny “zamestnávajú” nás – bežných smrteľníkov, ale tiež básnikov, scenáristov a autorov sci-fi. Aký je váš názor? Čo hovoríte napríklad na sériu Nezvratný osud? Treba si uvedomiť, že s vypnutím kamery, alebo fantázie románopisca, začína bežný život. Aká je však tá skutočná realita? Prečo niekto dostáva viac ako druhý? Prečo sa podaktorí musia nadrieť, aby mohli žiť dôstojne a iným padajú priamo do dlaní pečené holuby? Príval otázok na túto tému sa nedá zastaviť. Jasné odpovede však nemáme. Nebudem vás presviedčať, pretože i moja myseľ zvádza búrku a nevie si vybrať.

Jedno je však isté, život má skryté pravidlá a tajomné súvislosti. Podaktorí tieto pravidlá pochopili aspoň čiastočne, iní sa ich nenaučia nikdy.

Osud nosí sukňu a náhoda nohavice

Početné štúdie dokázali, že na osud veria prevažne ženy a náhoda je prioritou mužov. Občas ste možno začuli diskusie typu, že ženy radi zvaľujú svoj neúspech na hlúpy osud a muži si povedia, že za to môže tá pekelná náhoda. Skúste si pozrieť nasledujúce video. Ľudia z videa veria na osud, na intuíciu i vopred určený scenár. Čo myslíte, je možné, aby niekoho skúšal súbeh toľkých náhod?

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=-onWSMdTdsA’]

Áno, matematici a vedci osud dávno zmietli zo stola. No dá sa všetko vysvetliť cez vzorce a racionalitu? Alebo sa skúsme opýtať naopak. Prečo by nám mal niekto diktovať život? Sme predsa ľudia s vlastnou vôľou a môžeme si zvoliť cestu. Je to tak? A čo keď je pravda niekde uprostred?

Zložitý rébus

Vo filozofických otázkach a úvahách by sa dalo pokračovať donekonečna. Pokiaľ neexistuje osud, tak odkiaľ potom prichádza vnútorný pocit, nutkanie, šepkanie alebo nahováranie? Je to iba o našej povahe a jednoducho pracuje naše podvedomie? Vyberieme si proste to, čo nám je prirodzené? Ako potom vysvetlíme prípady, kedy intuícia hovoriaca napríklad o nebezpečnom cestovaní zachránila ľuďom životy? Poznáme mnoho príbehov, kedy žena, muž či študentka nenastúpili do autobusu, lietadla alebo vlaku, lebo mali divnú predtuchu. Majú k predtuchám bližšie duchovne založení ľudia? Dá sa tomu naučiť? Možno svoj vnútorný hlas nepočúvame pre nedostatok času a množstvo problémov. Jednou z teórií je i existencia viacerých ciest, s ktorou úzko súvisí predstava o dimenzionálnom svete. Skutočne nás obklopuje viac takých planét ako je Zem, kde žijete napríklad aj vy, no vybrali ste si iného partnera, či neprebehli cez prechod v nevhodnú chvíľu? Tvrdenia sú to síce zaujímavé, ale nesmierne náročné pre chápanie bežných ľudí.

Na osud sa dobre vyhovára, no náhoda je predsa len oslobodzujúcejšia. Nie je nádherné voľne sa nadýchnuť a slobodne si vybrať? Alebo mi moje rozhodnutie niekto vopred nadiktoval? A takto by sme mohli pokračovať donekonečna, až by sme sa dostali k neriešiteľnej otázke typu “čo bolo skôr – vajce alebo sliepka?”. Ľudia sa stretávajú, rozchádzajú, ubližujú si, nenávidia, milujú. Niekto vám povahovo sadne, iný nie. Čo by sa stalo, keby si náhoda a osud potriasli priateľsky pravicou? Vzniklo by šťastie, či možno láska?

Tieto dva protiklady zostanú asi navždy zahalené neprehliadnou hmlu a čas zmierenia je v nedohľadne. Urazený osud sa rozhodne, že sa dnes s niekým nepekne zahrá a citlivá náhoda vás postaví pred nové rozhodnutia.

Dávam úvahám o fatálnych otázkach STOP, pretože nenachádzam odpoveď na tento zložitý rébus. Je na každom z nás, čomu uverí. Ako ste na tom vy?

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

 

O osude a náhode sa toho popísalo už mnoho. Dnes by som však znovu chcela otvoriť túto tému. Tieto dve protichodné roviny "zamestnávajú" nás - bežných smrteľníkov, ale tiež básnikov, scenáristov a autorov sci-fi. Aký je váš názor? Čo hovoríte napríklad na sériu Nezvratný osud? Treba si uvedomiť, že s vypnutím kamery, alebo fantázie románopisca, začína bežný život. Aká je však tá skutočná realita? Prečo niekto dostáva viac ako druhý? Prečo sa podaktorí musia nadrieť, aby mohli žiť dôstojne a iným padajú priamo do dlaní pečené holuby? Príval otázok na túto tému sa nedá zastaviť. Jasné odpovede však nemáme. Nebudem vás presviedčať, pretože i moja myseľ zvádza búrku…

Review Overview

User Rating: Be the first one !