Home / Zdravie / Počúvajte, čo vám hovorí vaše telo

Počúvajte, čo vám hovorí vaše telo

Aj vy ste podľahli tvrdeniu, že choroba prichádza s vekom, a teda byť chorým je normálne? Áno, toto nám vštepujú niektorí lekári, ako aj farmaceutické spoločnosti, ktoré z našich chorôb žijú. Je ale naozaj nutné hltať tabletky ako lentilky a veriť nezmyslom? Ajurvéda, alebo ak chcete veda o živote, ktorá vychádza z tradičného indického lekárstva, má na toto iný názor. Podľa nej človek nechátra v závislosti od počtu rokov, ale počtom svojich chýb.

Prečo je jedna babička vitálna a šťastná ešte v deväťdesiatke, kým niektoré ženy sú bez elánu a samá choroba už v päťdesiatke? Všetko je to o prístupe k životu, vnímaní svojej prirodzenosti a najmä o počúvaní svojho tela. Život nie je vždy ideálny, ani veselý, no ak sa dokážete tešiť z maličkostí a uvedomovať si detailnú krásu všedných dní, tak sa vám podarí naladiť sa na vlnovú dĺžku zdravia a šťastia. Ste to práve vy, kto rozhoduje, ako sa k životu postaví, či za aký koniec ho chytí. Stravujete sa zdravo, cvičíte, smejete sa často? Nie? Čo potom od vášho tela očakávate? Ako vy pristupujete k nemu, tak sa i ono zachová k vám. Ide o jednoduchú matematiku.

Každá choroba má svoju príčinu. Moderná medicína sa zameriava najmä na odstraňovanie príznakov, čo môže mať podobu dlhého zoznamu liekov, ktoré musíme užívať. Naozaj „musíme“? Nejde iba o toľkokrát opakovú lož, že sme jej uverili? Každý chemický liek, ktorý jednému problému pomáha, tak druhému škodí. Podstatou zostáva, že lieky neliečia príčinu, ale iba príznaky ochorenia. Pritom práve cez príznaky sa s nami snaží telo komunikovať. Posiela nám výstrahu, že niečo robíme zle, s niečím nie je spokojné. Keďže toto hlasné volanie svojho tela umlčíme tabletkami, prepukne nový príznak, nové ochorenie. Pretože to, čo nám chcel náš organizmus povedať, nebolo vypočuté.

V našom vnútri všetko so všetkým súvisí. Psychika s fyzickým zdravým, fungovanie jedného orgánu je napojené na chod druhého. Keď sme do vienka dostali slobodu, tak zároveň s ňou i zodpovednosť. Na toto často zabúdame a práve tu vzniká problém. Sami sa môžete rozhodnúť, akým smerom sa bude váš život, zdravie a šťastie uberať. Ste pripravení prevziať túto zodpovednosť? Nie vždy je tá jednoduchšia cesta správna. Kým si zoberiete tabletku na bolesť hlavy, alebo si uvaríte kávu, pretože sa cítite ospalí, tak si napríklad uvedomte, či dnes malo vaše telo dostatok denné svetla, ktoré je pre život a zdravie také potrebné. Ste zatvorení v tmavej kancelárií a víkend iba preležíte v posteli? Dajte tomu rázne STOP. Choďte sa vyvetrať, načerpajte energiu so slnka a uvidíte, že hneď vám bude lepšie. Práve teraz, v období dlhých večerov, je slnečné/denné svetlo nenahraditeľné. Každý deň si ukradnite troška z jeho magickej sily a tešte sa z nej i počas šera a tmy.

Skúsme si teda zhrnúť, ako sa vyhnúť lekárom, ale i napriek tomu si uchovať zdravie:

  • tešiť sa z bežných krás a radostí života
  • zdravo sa stravovať
  • dopriať si dostatok pohybu
  • nezanedbávať pobyt na slnku
  • vyrozprávať sa z problémov a nebrať všetko tak smrteľne vážne
  • otužovať sa striedaním studenej a teplej vody
  • počúvať svoje telo a nepotláčať jeho zúfalé volanie
  • zbaviť sa negatívnych pocitov (nenávisť, hnev, závisť, sebectvo) – láska je predsa tým najjednoduchším receptom a liekom na všetky neduhy

Jedno príslovie hovorí, že kto nemá čas na cvičenie, má čas na chorobu. Čo myslíte? Asi to nebude až taký nezmysel. Thomas Jefferson sa zase nechal svojho času počuť: „Nechajte si celé popoludnie na cvičenie a rekreáciu, ktoré sú rovnako dôležité ako čítanie. Radšej budem tvrdiť, že sú viac potrebné, pretože zdravie je cennejšie ako učenie.“ Tak začnite už dnes a dajte svojmu zdraviu zelenú.

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Foto: www.sxc.hu

Leave a Reply