Home / Ostatné / Zaujímavosti / Rifle, ktoré zabíjajú

Rifle, ktoré zabíjajú

Viete, ako sa vyrábajú masovo vyrábané rifle? Je úplne jasné, že najviac produkcie pochádza z Číny, ktorá dokáže pokrývať dopyt po rifliach a to až v počte 600 miliónov kusov! A prečo práve Čína? Lacná pracovná sila. Tak lacná, že príjem pracovníka nepresahuje 300 € mesačne. Za prácu v podmienkach, ktoré sú absolútne neprijateľné.

Zaujímali by vás podmienky, v akých sa rifle šijú?

Možno vás to neprekvapí, ale výroba riflí v Číne stojí okolo 3,5 – 4 € za kus. Táto čiastka zahŕňa materiál i ľudskú prácu.  A túto cenu platí výrobcovi odberateľ. Rôzne firmy, ktoré určite poznáte aj z našich nákupných centier, si objednávajú rifle za tak nízke ceny.

Ošúchaný vzhľad riflí sa dosiahne rôznymi chemikáliami, bielidlami, pieskovaním. Všetko z uvedeného je vysoko zdraviu nebezpečné. Nielenže sa znečisťuje planéta, zdravím doplácajú práve tí, ktorí nanášajú rôzne farbivá, pieskujú, či iba šijú v skladoch plných chemikálií.

Takže aká je skutočná hodnota našich riflí? Sú to 4 €? Alebo 50 €, ktoré zaplatíte v obchode? Alebo zdravie tých, ktorí musia pracovať v takýchto neľudských podmienkach, len aby sa dokázali uživiť?

A kto je skutočný vinník? Výrobca, čínska vláda, odberateľ, či nebodaj spotrebiteľ?

To a oveľa viac sa dozviete v dokumente CENA RIFLÍ.

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=erMddN04pEQ’]

[plulz_social_like width=”350″ send=”false” font=”arial” action=”like” layout=”standard” faces=”false” ]

Text: Peter

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply