Home / Nezaradené / Základný príjem, utópia alebo záchrana?

Základný príjem, utópia alebo záchrana?

Ako malý chlapec som mal raz na rodičov jednu otázku. Prečo nedostávajú ľudia od štátu príjem v nejakej výške, bez ohľadu na to, či pracujú a koľko pracujú? Neodpovedali. Zrejme nevedeli správnu odpoveď. Dokument, ktorý sa volá Základný príjem pojednáva o tom, čo by sa stalo, keby sa takýto model fungovania spoločnosti nasadil do praxe. Prestali by ľudia pracovať? Z čoho by žil štát? Zmenil by sa daňový systém? Je fakt, že úspech našej konzumnej spoločnosti je podmienený rastom hospodárstva.  Lacno vyrobiť, rýchlo spotrebovať a začať tento proces odznova. Toto fungovanie však obnáša nepostrádateľný predpoklad – vlastniť peniaze. Ak ich nemáme, spotreba sa zastavuje. Rast hospodárstva sa nekoná.…

Review Overview

User Rating: 2.09 ( 2 votes)

Ako malý chlapec som mal raz na rodičov jednu otázku.

Prečo nedostávajú ľudia od štátu príjem v nejakej výške, bez ohľadu na to, či pracujú a koľko pracujú?

Neodpovedali. Zrejme nevedeli správnu odpoveď.

Dokument, ktorý sa volá Základný príjem pojednáva o tom, čo by sa stalo, keby sa takýto model fungovania spoločnosti nasadil do praxe. Prestali by ľudia pracovať? Z čoho by žil štát? Zmenil by sa daňový systém?

Je fakt, že úspech našej konzumnej spoločnosti je podmienený rastom hospodárstva.  Lacno vyrobiť, rýchlo spotrebovať a začať tento proces odznova. Toto fungovanie však obnáša nepostrádateľný predpoklad – vlastniť peniaze. Ak ich nemáme, spotreba sa zastavuje. Rast hospodárstva sa nekoná.  Zvyšuje sa nezamestnanosť. Kde môže mať koniec naša vlastná spotreba? A kde v tomto kolobehu je priestor pre našu slobodu, rozvíjanie, kreativitu?

Pomohla by nám jednoduchá zmena? Stane sa základný príjem a zmena systému tým, čo nás raz zachráni? Alebo je to utópia, s ktorou sa netreba zaoberať?

[youtuber youtube=’http://www.youtube.com/watch?v=2mP3b86zVvo’]

Text: Peter

Foto: freedigitalphotos.net

Leave a Reply